Magyar forradalom az online jegyvásárlásban

Egy magyar fejlesztés forradalmasíthatja az online vásárolt jegyeket: az új generációs QR-kódokkal azok ugyanis egyáltalán nem hamisíthatók.

Gyorsabban terjedhet a jövőben a QR-kódok alkalmazása elektronikus jegyeken és kuponokon egy magyar találmánynak köszönhetően. A Mastercard Mobile megoldást is fejlesztő Cellum cégcsoport a Las Vegas-i Money2020 konferencián mutatta be az új generációs mozgó QR-kód technológiát. Ennek segítségével a közlekedési jegyek, koncertbelépők, igazolványok, személyre szóló kuponok kerülhetnek át teljes biztonsággal az okostelefonokra.

A QR-kódok jelenleg is ismerősök lehetnek e területekről, s immár széles körben elterjedtek, de sok vállalat még mindig inkább információtovábbításra haszálja, mert tudja: szakavatott kezekben a kódok nem is túl bonyolultan másolhatók, például a képként való lementéssel. Ez pedig nem teszi lehetővé, hogy egyedi azonosítóként használják a kódokat.

 A Cellum által fejlesztett mozgó, folyamatosan változó QR-kód ugyanakkor nemcsak információt hordoz, hanem egy speciális megoldással hozzárendelhető a kód tulajdonosa, a felhasználó is, s az is, felhasználták-e már a jegyet, amit a kód megtestesít. A technológia lényege, hogy több különböző, egymástól eltérő tulajdonságú adat olvasztható össze a tizedmásodpercenként változó grafikai jelrendszerbe.

 Akár egy komplett, fotóval ellátott bérlet, személyigazolvány vagy útlevél, illetve bármilyen biometrikus azonosító rendszer adatait is képes lehet a technológia egyetlen, a telefonon megjelenő kódba zárni.

A jel egyszerű képernyőkép-mentéssel nem másolható, nem küldhető tovább, így csak a jogos tulajdonos által használható. Az okostelefonon vagy interneten keresztül vásárolt koncertjegyhez, buszjegyhez is hozzárendelhető a jogos tulajdonos fotója, így elkerülhető a csalás, azaz egy jegy többszöri felhasználása. Az ellenőrzés offline üzemmódban is történhet, egy egyszerű szkennerrel vagy egy másik okostelefonnal is. Biometrikus azonosítás esetén például az ujjlenyomat hitelesített és titkosított verziója prezentálható a telefon képernyőjén, ahol az azonosság egy offline ujjlenyomat-olvasóval ellenőrizhető.

A Cellum új megoldása iránt komoly az érdeklődés, a kereskedelmi alkalmazás várhatóan 2014 elején jelenik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.