Magyarok fejlesztik az Airbust

Magyarok fejleszthetik az Airbust – az európai repülőgépgyár tulajdonosa, az EADS Holding ugyanis beprotezsált egy hazai céget a mérnöki munkákban házi beszállítójának számító AKKA Technologieshoz.

Európa legnagyobb mérnöki szolgáltatója, az AKKA Technologies tárgyalásokat kezdett a magyar Evopro Kft.-vel az együttműködés lehetőségeiről. A tervek szerint a magyar mérnökök szerepet kapnak az Airbus repülőgépek, illetve az Eurocopter heikoptereinek technológiai fejlesztésében. 

Airbus A330 - Egy sikermodell a sok közül
Airbus A330

Az AKKA mérnöki szolgáltatóként az informatika, az energiaszektor, a telekommunikáció, az autóipar és az űrtechnológia területein vesz részt fejlesztésekben. A vállalat fontos szerepet tölt be a nemzetközi repülőgép- és űriparban is – kiemelt partnere például a francia és a német állam többségi tulajdonában lévő EADS Holdingnak. Az európai óriáscég Airbus repülőgépek és az Eurocopter helikopterek gyártása mellett a távközlésben és űrtechnológiában is érdekelt. Az együttműködés tervéről szóló közlemény szerint "az EADS csoport maga is támogatja az Evopróval kötött stratégiai együttműködést".

Az Evopro Kft. 2001-ben alapított, hazai tulajdonban lévő mérnökiroda, mely közel 300 villamos-, gépész- és informatikus mérnököt alkalmaz, akik számos kiemelkedő technológiai projektben vettek részt az elmúlt években a világ több mint 30 országában. A mérnöki szolgáltató vállalat az ország egyik leggyorsabban fejlődő, technológiai fejlesztésekben érdekelt vállalkozása. Az együttműködési megállapodásban nevesített feladatok között szerepelhet a repülőgép-részegységek tervezésében és tesztelésében való magyar részvétel mellett autóipari és vasúti járművek technológiai fejlesztése is. 

Bodnár Balázs, az Evopro Informatikai és Automatizálási Kft. ügyvezetője szerint a megállapodás Magyarország számára is nagy jelentőségű, hiszen olyan magas szintű technológia közelében mozognak magyar mérnökök, amely az egész ország versenyképességére kihathat. Úgy vélte, ha az ország jól használja fel a lehetőséget, mérnökgenerációk juthatnak versenyképes technológiai tudáshoz. Ismertetése szerint az AKKA az EADS stratégiai partnereként az Airbus valamennyi projektjének, valamint Európa saját műholdas navigációs rendszerének, a Galileónak is részese, és az úgynevezett ERTMS (European Railway Traffic Management System – Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer) kialakításában is szerepet kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.