Magyarok építik az első szerb biogáz erőműt

Az ELMIB csoport építheti meg Szerbia első biogáz erőművét - az erről szóló megállapodást pénteken írta alá a magyar energetikai vállalat vezérigazgatója Mladjan Dinkic szerb gazdasági miniszter jelenlétében. A beruházás értéke 5 millió euró.

A beruházásra korábban kiírt pályázatot az ELMIB egy magyar, két német, egy szlovén és egy osztrák társasággal versenyben nyerte meg.Szerbia első biogáz üzemének megépítéséről és üzemeltetéséről írt alá megállapodást Jovan Popovic, a Velvet Farm d.o.o., a Vajdaság egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalkozásának ügyvezető igazgatója és Kele József, az ELMIB vezérigazgatója pénteken.

A vajdasági Csurogban (Čurug) lezajlott ceremónián számos magyar és szerbiai közméltóság mellett részt vett Mladjan Dinkic szerb gazdasági miniszter is. A Bio Power elnevezésű vegyes vállalatban az ELMIB csoport és a Velvet Farm 50-50 százalékos részesedéssel rendelkezik majd. A közös társaság 4,9 millió eurós (mintegy 1,3 milliárd forintos) beruházással 1,2 megawatt teljesítményű biogáz üzemet épít Csurog mellett.

Az új erőmű várhatóan 2011 első negyedévében kezdi meg a próbaüzemét. Alapanyagát elsősorban a tehenészetből származó trágya adja majd, ám a környéken keletkező egyéb mezőgazdasági hulladék újrahasznosításával is számolnak a beruházók.

Az erőmű megközelítőleg háromezer háztartás villamos energia igényének ellátására elegendő áramot fog termelni, a működés közben keletkező hőt pedig fóliasátrak és irodák fűtésére használják fel. A biogáz üzemben keletkező végterméket, a biotrágyát a Velvet Farm hasznosítja 800 hektárosra tervezett ökogazdaságában.

A Velvet Farm d.o.o. az elmúlt év végén hirdetett nemzetközi pályázatot a biogáz üzem létrehozására, amelyre hat cég - két magyar, két német, egy szlovén és egy osztrák társaság - adott be ajánlatot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.