Magyarok, csehek és lengyelek váltották a német vendégeket a Balatonon

A Balatontourist vezérigazgatója szerint nem lehet panasz az idei balatoni szezonra, s a jövő évi még jobbnak ígérkezik, ha a gazdasági válság miatt elmaradt nyugati turisták is visszatérnek, az ő hiányukat az idén a több magyar, lengyel és cseh vendég részben ellensúlyozta.

A szezon eleji változékony időjárásnak is betudhatóan július elején még 10-20 százalékos forgalomcsökkenésről adtak számot az SCD  Group tulajdonában lévő Balatontourist kempingjei, a forgalmi  adatokon azonban sokat javított a július végi, augusztus elejei  kánikula. Augusztus első feléig már csupán 5 százalékkal maradt el  balatoni kempingjeik forgalma az előző év hasonló időszakához képest  - mondta Polgár Tibor, a Balatontourist Zrt. vezérigazgatója.

Kempingezők a Balatonon: szolid szezon, telt ház nélkül
Kempingezők Alsóörsön: telt ház még nincs, de a forgalom nő

Az elmaradó nyugatiakat javarészt pótolták a korábbiaknál jóval  nagyobb számban érkező magyar, lengyel és cseh vendégek. Augusztus  első feléig 522 ezer vendégéjszakát töltöttek a hazai és külföldi  turisták a cég tóparti kempingjeiben, ez ugyan a tavalyi igen jó  eredményeket nem éri el, de a tavaly előttit felülmúlja -  fogalmazott a vezérigazgató.

Polgár Tibor kifejtette: a nyugati vendégek elmaradása nem csupán a rossz időjárás számlájára írható. A Balatontourist partner  utazási irodáinak beszámolói szerint a gazdasági válság miatt otthon maradó német, osztrák és holland turistákat egész Európában  hiányolják. A Balatontourist kempinghálózatába az idén eddig 10  százalékkal kevesebb német, 20 százalékkal kevesebb dán, és 33  százalékkal kevesebb holland vendég érkezett az elmúlt évi adatokhoz  képest. Ugyanakkor 13 százalékkal megnőtt a belföldi turista  forgalom, és 27 százalékkal több cseh, illetve 29 százalékkal több lengyel vendég érkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.