Magyar úton a szlovák kormány

Magyar útra tévedt a Robert Fico vezette szlovák kormány - állítják a gazdasági elemzők, akiket a Sme című szlovák véleményformáló napilap szólaltatott meg keddi kiadásában.

Magyarország visszaesése azzal kezdődött, hogy a kormány olyasmit ígért az embereknek, amire nem volt fedezete, így azt  kölcsönökből fizette. Valami hasonlót látnak a gazdasági elemzők ma Robert Fico kormányának tevékenységében - írja az újság.

Tíz éve Szlovákia lehetőségein felül élt. A Mikulás Dzurinda  vezette kormánynak intézkedéseket kellett foganatosítania, hogy a  gazdaság ne menjen csődbe. Most a Bajnai Gordon vezette magyar kormány kényszerült hasonló intézkedésekre, ami nagyon megköti a kezét a válsággal való küzdelemben. Ahelyett, hogy az embereknek segítene a válság túlélésében, adóemelésre, néhány szociális támogatás megszüntetésére és a közalkalmazottak bérének csökkentésére kényszerül, nehogy összeomoljon a költségvetés.

Szlovákiát ugyan közvetlenül nem fenyegeti csőd, de több  gazdasági szakértő attól tart, hogy a kormány magyar útra tért. "A  jövőbeni szükségletektől független, csak népszerű lépésekre  alapozott politika és a népszerűtlen intézkedések elutasítása Magyarországot a csőd szélére sodorta. Az ilyen politika ma Szlovákiában valóság" - jelentette ki Peter Goliás gazdasági elemző.

Évekkel ezelőtt Magyarországon bevezették a 13. havi nyugdíjat,  s keresték a kiadások olyan formáit, amelyek nem növelték volna a  költségvetési hiányt. Fico kormánya is megszüntette az egészségügyi  illetékeket, meghagyta a bőkezű nyugdíjakat, amelyekhez még  karácsonyi ajándékot is adott.

Bár nincs költségvetési fedezete, a  vasúttársaságoknak 235 millió eurós kölcsönt adott a válság  túlélésére. Az állami erdőgazdaság 100 millió eurót kap. "A kormány a közpénzek elköltésénél csal. Támogatást nyújt a cégeknek, amelyet  kölcsönnek nevez. Még a gyenge elemző is tudja, hogy a vasúttársaságok a pénzt nem fogják visszaadni" - jelentette ki  Vladimír Tvaroska, volt pénzügyminisztériumi államtitkár.

Magyarországon, amelyet csak a Nemzetközi Valutaalap 25  milliárdos hitele mentett meg, ma nem arról vitatkoznak, melyik  cégnek nyújt segítséget az állam, hanem megszüntetik a 13. nyugdíjakat, befagyasztják a közalkalmazotti fizetéseket, emelik a  forgalmi adót és a nyugdíjkorhatárt. "Olyan rossz a helyzet, hogy már a baloldali kormány is ezt teszi" - szögezi le az újság.

A kormány eladósodása a vállalatok pozícióját is aláásta, s  nehezen jutnak hitelekhez, elbocsátásokhoz folyamodnak. Ha  Szlovákiában folytatódik a mai populista politika, rövid időn belül hasonló problémákkal találja magát szembe.

"Messziről sem vagyunk még olyan rossz helyzetben, mint  Magyarország, de erre az útra tértünk" - véli Eva Sárazová, a  Postovná Banka elemzője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.