Magyar tulajdonban a Siemens leányvállalata

Megvásárolta a Siemens Enterprise Communication (SEC) magyar leányvállalat 100 százalékát a magyar Young csoport - jelentette be a két társaság sajtótájékoztatóján.

Az akvizíciós folyamat lényegében most zárult le, a felek egyébként már áprilisban megegyeztek az ügyletről. Egészen eddig a részben a német multinacionális társasághoz tartozó cég - saját bevallásuk szerint - a hazai vállalati és üzleti kommunikációs megoldások egyik legnagyobb hazai szállítója volt. Az ügylet nagyságrendjét a felek nem hozták nyilvánossára, ahogy fogalmaztak: ezt üzleti titokként kezelik.

Bár társaság eddigi neve „ránézésre" a Siemens vállalatirányítására utal, ám a Siemens Enterprise-nak a német cég „csak" 49 százalékban volt tulajdonosa, a többségi csomag egy amerikai pénzügyi befektető, a The Gores Group kezében volt. A lépés egyébként egy úgynevezett portfóliótisztítás következménye, a Siemens kommunikációs megoldásai egy részét már egy ideje értékesíteni kívánta.

Az 1992-ben alapított új tulajdonos szándékai szerint az immár Enterprise Communications Magyarország (ECM) Kft. néven futó cég portfólióját és szolgáltatási körét növelni szeretné, ennek érdekében többi között teljes egészében átveszik a Siemens Enterprise szakembergárdáját - mondta Orbán Előd a Young csoport első embere. A növekedés alapjai adottak - jegyezte meg - hiszen például a SEC szolgáltatásait használta a tíz legnagyobb hazai cég közül öt.

A Young Kft. egyébként nem ismeretlen területen próbálkozik, hiszen alapítása óta alapvetően a távközléstechnikai piacon működik, igaz partnerei leginkább kis- és középvállalkozások voltak. A cégbírósági mérlege szerint 2008-ban árbevétele már meghaladta az 1,6 milliárd forintot. A gazdasági krízis miatt ez tavaly csökkent - mondta Orbán Előd -  valamivel 1,4 milliárd forint alá, ám reményeik szerint idén a forgalom már meghaladja ezt a szintet.

Az immár magyar tulajdonban lévő ECM a tulajdonosváltás után nem távolodik el a Siemens-től, úgynevezett Premier Distributora lesz a német multinak. Az „új" társaság egyébként csak Magyarországon végez majd szolgáltatásokat - Nora Iskova, a SEC képviselője. Orbán Előd hozzátette: a 2009-ben mintegy 2,5 milliárd forint forgalmat bonyolító SEC tavaly és azt megelőzően veszteséges volt, ám idén már eredményes évet szeretnének zárni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.