Magyar Posta: újra szól a kerékpártender

Miután az előzőt kiírás igencsak viharos körülmények között "bedől", új kerékpár-beszerzési pályázatot írt ki a Magyar Posta. Most a 4800 szállítandó drótszamár becsült értéke 500 millió forint.

Újabb kerékpár-beszerzési pályázatot írt ki a Magyar Posta. A ma megjelent felhívás szerint a 4800 kerékpár becsült értéke 500 millió forint. Tomecskó Tamás, a cég szóvivője elmondta, hogy az előző tenderrel szemben a felhívás nem vonatkozik a kerékpárok szervizelésére, csak gyártására és szállítására. Az ajánlatokat március 2-ig lehet benyújtani, a Posta reményei szerint júniusban köthetik meg a szerződést a nyertessel.

A teljesítés időtartama 6 hónap a szerződés megkötésétől számítva. Az ajánlattevőnek 20 millió forintos teljesítési biztosítékot kell nyújtania, amelynek teljes összege 2010. január 29-ig, 10 millió forintos hányada pedig a szerződés teljes időtartama alatt, valamint a kötelező jótállási időszak lejártát követő 60. napig  érvényes, azaz legalább 2012. február 29-ig.A Magyar Posta előleget nem fizet.

A bírálatnál a legalacsonyabb összegű ajánlat nyerhet. A cég ezt megelőzően két éve írt ki kerékpár tendert. Azt a pályázatot, nettó 1,097 milliárd forintos ajánlattal a győri  székhelyű Cronopont Kft. nyerte el. A társasággal a Posta 2007. november 26-án kötött szerződést, csaknem 4800 kerékpár és 30 kerékpár utánfutó leszállításáról. A   szerződésben eseti javítások elvégzése is szerepelt öt éven keresztül 150 millió forint keretösszegig. Az első 100 darab kerékpár szállítási határideje 2007. december 31. volt, amikorra a biciklik meg is érkeztek.

Időközben a Magyar Posta felkérte a Közbeszerzési Döntőbizottságot (KDB), hogy vizsgálja meg a kerékpár beszerzési tendert, és érvénytelenítse az eredményét. A vizsgálat során kiderült, hogy a tender közbeszerzési bizottságának időközben elbocsátott elnöke jogtalanul juttatott el információt a beszerzésről a későbbi győzteshez. Tavaly július elején az Magyar Posta igazgatósága a felügyelőbizottság javaslatára úgy döntött, hogy a közbeszerzési szabályok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen  büntetőfeljelentést tesz.

A kerékpár szállítási szerződéseket az ellenzéki pártok szinte folymatosan bírálták, azzal, hogy a posta különösen drágán vásárolja a bicikliket. A társaság képviselői akkor úgy nyilatkoztak, hogy a speciális kerékpárok ára nem nevezhető  túlzottnak. Ezt a felek mindkét oldalon többféle számítással próbálták igazolni. Sokaknak azonban nem is ezzel volt a bajuk, henem azzal, hogy a győztes irreálisan alacsony összegért vállalata a öt éves javításokat.

Végül a vállalat tavaly július 25-én elállt a szerződéstől, a Cronopont azonban megpróbálta leszállítani a fennmaradó kerékpárokat, ezeket azonban a Posta már nem vette át. Tomecskó Tamás elmondta azt is: az elmaradt szállítás és az így  megnövekedett szervizköltségek miatt kártérítési igénnyel fordultak a bírósághoz. A tárgyalást várhatóan március elején tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.