Orbán pálinkatörvénye sem rontotta a magyar főzdék sikerét

A magyar főzdék ismét kiválóan szerepeltek az idei Destillata nemzetközi párlatversenyen, ahol 12 ország, 171 (ebből 24 magyar) főzdéje 1560 mintával vett részt. 120 érmet hoztak el a magyarok. A bírálatot nem befolyásolta az új magyar pálinkatörvény.

Ausztriában 1992 óta rendezik a világ egyik leghíresebb párlatversenyét, a Destillata-t, ahol évről évre egyre több magyar főzde indul, s ahol évről évre egyre jobban odafigyelnek ránk. A történet hajnalán még az Agárdi ért el szép sikereket, így a verseny híre itthon erősödött, a magyaroké pedig a sikerek nyomán külföldön. 

Pálinkafesztivál
Pálinkafesztivál

A 2011-es díjátadóról összesen 120 éremmel térhettek haza a magyarok, ebből 11 arany, 44 ezüst és 65 bronzérem született. Így összesítésben hazánk a harmadik helyet érte el. Ausztria (558 éremmel) nyerte el a legtöbb elismerést, Németország lett a második, Magyarország előtt  (311 díjjal).

A Nemzetgyőztes 14 éremmel ismét az Agárdi Pálinkafőzde lett, a következő legtöbb, szám szerint 13 díjat a Zimek Manufaktúra nyerte el, míg a Vitalis Kft. Magyar Kajszi Barack pálinkáját díjazták az Év Pálinkája címmel.

Sokan indultak

Az előző évekhez képest több, 24 magyar főzde mérette meg termékeit, ami azt mutatja, a szakmai szervezetek is jól végzik a munkájukat, a főzdék pedig fantáziát látnak a megmérettetésben - egy versenyen az indulás ugyanis elég költséges. Minden tételt külön kell nevezni, tehát nem érdemes számolatlanul küldeni a mintákat, inkább azokat a párlatokat érdemes versenybe küldeni, amelyeket a termelő is szakmailag különlegesnek tart.

Az új résztvevőként induló magyar főzdék 34 éremmel járultak hozzá a sikerekhez. Az Etyeki Czimeres pálinkáival a Pap és Pap Kft. összesen 10 érmet hozott el(2 arany, 3 ezüst, 5 bronz), a Tuzséri Pálinka Manufaktúra Gyümölcspárlat Bt. 7, a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft. pedig 6 éremmel.

 A Nemzetgyőztes az aranyérmes Kajszibarack pálinkájával, 7 ezüst és 6 bronz érmével az Agárdi Pálinkafőzde lett. A következő legtöbb (13) díjat a Zimek Manufaktúra nyerte el. A tavalyi évhez hasonlóan idén is volt magyar nyertes az Év Pálinkája kategóriában, amit a 10 érmet elnyerő Vitalis Kft. - Márton és lányai pálinkái közül - a Magyar Kajszi Barack pálinka érdemelt ki.

Az aranyérmes termékek közül a zsűri minden gyümölcsbesorolás szerinti csoportból kiválasztja azt a mintát, amelyik elnyeri az Év Pálinkája (Edelbrand des Jahres) címet. Amennyiben az adott csoporton belül csak egy arannyal jutalmazott párlat van, akkor a zsűri eldönti, hogy megkaphatja-e a címet. Vagyis, Márton János kajszipálinkája óriási siker.

Kadarka seprő és nyertes vegyes

A bírák ez alkalommal is díjjal jutalmaztak párlat- és pálinka különlegességeket, mint például az Agárdi Pálinkafőzde ezüstérmes Kadarka seprőpárlatát. Az újdonságként szereplő, különleges minták közül elismerésben részesült még a Zimek Manufaktúra aranyérmes Kései meggy és szőlő vegyespálinkája, a szintén aranyérmes Kömény-, a bronzérmes Kávé- és Sajmeggyvirág párlatai, valamint a Brill Pálinkaház Kft. ezüstérmes Medvehagyma párlata.

Az idén 34 fős nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik. A Destillata ítészei a szakmájukban elismert emberek, s képzett kóstolók, akik szigorú képzésen esnek át az ítészkedés előtt. Idén 2 magyar szakember (Lovassy György és a 2009-es „Év Főzőmestere" díjas Vértes Tibor) is bekerült a zsűribe az osztrák, német, svájci, olasz és cseh döntnökök közé. 

Az ausztriai díjátadó 2011. március 11-én volt, a hazai nyertesek díjait Font Sándor képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át Budapesten. Elmondták: a speciális termékek szigorú bírálati szempontjait és eredményeit közvetlenül nem befolyásolta a legutóbbi magyar pálinkatörvény.

Éremtábla a magyar indulókról:

Nemzetgyőztes 2011: Agárdi Pálinkafőzde

1 arany, 7 ezüst és 6 bronz

Zimek Manufaktúra - Treffpunkt GAR 2000 Kft.: 2 arany, 4 ezüst és 7 bronz

Pap és Pap Kft. - Etyeki Czimeres Pálinkák: 2 arany, 3 ezüst és 5 bronz

Vitalis Kft. - Márton és lányai pálinkák: az Év Pálinkája = 1 arany, 4 ezüst és 5 bronz

Brill Pálinkaház Kft.: 1 arany, 4 ezüst és 3 bronz

Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.: 1 arany, 3 ezüst és 5 bronz

Johanna Kft. - GUSTO Pálinkák: 1 arany és 3 bronz

Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde: 2 bronz; likőr kategóriában 1 arany és 1 bronz

Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra: 4 ezüst és 1 bronz

Tuzséri Pálinka Manufaktúra Gyümölcspárlat Bt.: 3 ezüst és 4 bronz

Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft.: 3 ezüst és 3 bronz

Gombosi Pálinkafőző Kft.: 2 ezüst és 4 bronz

Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.: 2 ezüst és 2 bronz

Kőkötő Kft. - Thummerer pálinkák: 2 ezüst és 1 bronz

Speciál Mobil Kft.: 1 ezüst és 1 bronz

VÁRDA-DRINK Zrt.: 1 ezüst és 1 bronz

Spirits - 68 Kft. Nobilis Pálinka: 3 bronz

Tarpa Manufaktúra Kft.: 3 bronz

Pelle Párlatház Kft.: 2 bronz

Hunnium Kft.: 2 bronz

Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.: 1 arany

Olasz Krisztina: 1 ezüst

Márkházi Pálinkafőző Társaság Kft.: 1 bronz

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.