Magyar nyelven is kereshetünk az európai cégnyilvántartásban?

Egységes, közhiteles, naprakész és mindenki számára könnyen hozzáférhető céginformációs rendszer létrehozása a cél – ebben egyeztek meg az Európai Cégregiszterek Fórumának éves konferenciáján a közelmúltban Budapesten.

A cégregiszterek fórumát 1999-ben 21 állam – közte Magyarország – részvétel alapították meg, de a Fővárosi Bíróság által szervezett tanácskozáson már negyven ország delegáltjai vettek részt.

A cégnyilvántartások határokon átnyúló együttműködése iránti igény közel két évtizede merült fel, ami az egységes európai cégnyilvántartás (European Business Register – EBR) létrehozására irányuló kezdeményezés elindításához vezetett. Az abr.org honlapon jelenleg 18 uniós tagállam és hat másik ország cégregisztere érhető el. A szerb és az ukrán igen, ám a magyar cégbírósági adatbázis ennek a rendszernek még nem része.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a cégregiszterek összekapcsolásának fontos szerepe van a piac átláthatóságának megteremtésében, és csökkenti az üzleti élet szereplőinek kockázatát. A társaságokra vonatkozó naprakész és hivatalos információkhoz való hozzáférés javítása az európai piacokba vetett bizalom helyreállításának is az egyik eszköze lehet.

Az egységes céginformációs rendszer kialakításáról az év végéig, de legkésőbb a jövő esztendő első felében várhatóan uniós norma készül, amely meghatározza a nyilvántartások adattartalmát. A tervek között szerepel, hogy a közzétett információk az esetleges peres eljárásokban bizonyítékként közvetlenül felhasználhatók legyenek. A cégadatok várhatóan a közösség hivatalos nyelvein is elérhetők lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.