Kitört a mangalicaháború a japán piacért

Egy FVM-rendeletben kötelezően előírt igazolás nélkül szállított mangalicahúst Japánba a Hungary Meat Kft., amelynek ottani partnere ezt mélyen áron alul kínálta eladásra. A Pick Szeged Zrt. szerint a Hungary Meat ezzel nemcsak törvényt sért, hanem a magyar mangalicatermelők hosszú idő alatt kiépített piaci pozícióit is tönkreteszi.

Japánban robbant ki a magyar mangalicaviszály. A történet egy a magyar szállítmányokhoz kötelezően csatolandó igazolás körül zajlik. A Hungary Meat Kft. ugyanis egy 300 kilogrammos hússzállítmányt exportált a szigetországba, amely mellé csatolni kellett volna a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének származási igazolását. Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnöke tudósítónknak elmondta: a Piero Pini olasz üzletember tulajdonában lévő, kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. japán nagykereskedő partnere negyed áron kínál magyar mangalicahúst Japánban, tönkretéve ezzel az ő piaci pozícióikat.

Japánban 13 ezer forintot is adnak kilójáért
Mangalica, Reviczky Zsolt felvétele, 2009-09-08,

Kovács - mint mondja - kiderítette: a Hungary Meattel kapcsolatban álló japán nagykereskedő a Pick japán partnerének weboldaláról másolt képekkel és reklámszövegekkel kínálta a Hungary Meat termékét. A Pick vezérigazgatója azt is hangsúlyozta: a Hungary Meat nem rendelkezett a Magyar Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének tanúsítványával - e nélkül pedig a vonatkozó FVM-rendelet értelmében magyar őshonos állatokból, így mangalicából származó terméket sem lehet forgalomba hozni.

Szakácsné Bajnóczi Katalin, a Hungary Meat Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: a 300 kilogrammos szállítmányt Piero Pini egyik japán partnere kérésére, mintaként szállították Japánba. A Hungary Meatnek az ügyvezető szerint semmi köze hozzá, hogy a húst Japánban forgalomba hozták-e, és milyen áron. A 30 mangalica sertést Moldován Andrástól, a mangalicatenyésztők egyesülete egyik tagjától vásárolták. A tanúsítványt utólag is be tudják szerezni - állította az ügyvezető igazgató, aki hozzátette: nincs szándékukban mangalicahúst exportálni a Távol-Keletre.

Tóth Péter, a mangalicatenyésztők egyesületének elnöke szerint viszont utólag nem lehet ilyen tanúsítványt kiadni, mert ahhoz a szállítás előtt meg kellett volna vizsgálni, pontosan milyen húst is tartalmaz a kiszállítandó tétel - még akkor is, ha azt mintának nevezik. Tóth Péter úgy tudja: a Hungary Meat japán partnere országos bevezető akciót tart Japánban az olcsó mangalicahúst kínálva. Ha valóban a drága önköltségű, sok pénzért gondosan felépített presztízzsel rendelkező magyar mangalicahúst akarnák árulni, akkor nem ilyen olcsón kínálnák - vélte az egyesületi elnök, aki szerint úgy hirdetik a mangalicahúst, mintha nem egy 300 kilós „minta", hanem korlátlan árumennyiség állna rendelkezésre a védett hungarikumból.

Az árat említve Kovács László elmondta: a Hungary Meat-től származó mangalicahúst a szokottnál jóval olcsóbban, a normál sertés áráért kínálják Japánban, így az is elképzelhető, hogy hamisítják azt. Ha a Hungary Meat valóban nem akar mangalicahúst exportálni Japánba, s ennek ellenére mégis megjelenik ott a piacon egy ilyen alacsony árral, akkor más hazai szállítók piacát teheti tönkre. A Pick írásban kérte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot a történtek kivizsgálására. Dékány András, az FVM szóvivője erre a tárca nevében ígéretet tett.

Hogy miért is vannak „az emelt hangú vélemények" az ügyben arra az ad magyarázatot, hogy Japán az egyetlen piac, ahol hajlandóak megfizetni a mangalica magyar kuriózumként bevezetett magasabb árát. A szigetországi vásárlók kilogrammonként 12-13 ezer forintot is adnak a mangalica húsáért, és idén az igények a 30 tonnát is elérhetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.