Magyar igazgató nélkül maradt az EBRD, Urbán hazajött

Jelenleg nincs képviselője Magyarországnak az EBRD igazgatóságában, mivel Urbán László hazatért, utódját pedig még nem nevezte ki a kormány. A hír hallatán több elemző a kormány átalakítására, Matolcsy György esetleges menesztésére gondolt, de úgy tudjuk, Urbán saját elhatározásából fejezte be munkáját a banknál.

Hazatért Urbán László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának magyar tagja, utódjáról még nem született döntés – értesült a Népszabadság. Urbán tavaly márciusban került be az EBRD igazgatóságába, ahol a magyar, horvát, szlovák, cseh országcsoport igazgatóhelyettesi feladatait látta el. Elődje Andor László volt.

Az EBRD-s korszaka előtt Urbán László az OTP-nél dolgozott, ahol a vezérigazgató helyettese volt. A szakember több emlékezetes nyilatkozat gazdája: az OTP felsővezetőjeként a válság kitörésekor, 2008 október elején arról beszélt egy bécsi konferencián, hogy „a bank túlélő üzemmódba kapcsol". Ezzel az elsők között tette nyilvánvalóvá, hogy a magyar bankrendszer szigorítással fog reagálni a válságra.

Ennél korábbra, 1998-ra datálódik a másik, még nagyobb visszhangot kiváltott mondata, miszerint más a választási, és más a kormányprogram. Akkor ennek a kijelentésnek tulajdonították be, hogy Urbánból végül nem lett az első Fidesz-kormány pénzügyminisztere.

Az EBRD igazgatóságának munkájában nem okoz törést, hogy a magyar poszt jelenleg nincs betöltve. Úgy tudjuk, az utódot egy hónapon belül nevezi ki a Nemzetgazdasági Minisztérium. A banknál az országcsoportot jelenleg a cseh Klara Krol képviseli, aki korábban a prágai pénzügyminisztériumban dolgozott. A cseh mandátum jövő májusig szól, akkortól veszi át a feladatot a magyar igazgatósági tag.

Urbán László hazatéréséről több, lapunk által megkérdezett elemzőnek egy esetleges kormányátalakítás képe villant be, e kombinációk szerint a szakember Matolcsy Görgy nemzetgazdasági miniszter helyét foglalná el. Forrásaink szerint azonban Urbán nem felsőbb utasításra, hanem saját elhatározásából fejezte be tevékenységét az EBRD-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.