Magyar csomag IMF nélkül

Plusz hitelforrást ad a piacnak az állampapírpiac újraindítása fejében a jegybank, miközben a pénzügyminiszter a jobb költségvetési helyzetről beszél. Mindenki mentené a forintot: az Európai Központi Bank segítséget adott Magyarországnak. Az IMF viszont nem szállt be a csomagba. A forint továbbra is gyenge maradt.

Mentik a forintot a magyar döntéshozók. Gyurcsány Ferenc kormányfő a jegybanki vezetőkkel folytatott megbeszéléseket a Monetáris Tanács ülése előtt. A jegybank a tanács ülését követően bejelentette: megállapodott az elsődleges állampapír-forgalmazókkal (jobbára a nagyobb bankokkal) az állampapírpiac zavartalan működtetésének biztosításáról: a forgalmazók garantálták, hogy növelik állampapír-állományukat, és folyamatosan biztosítják a piaci forgalmat – míg az MNB aukciókon vásárolja fel tőlük a magyar állam kötvényeit. Vagyis: másik oldalról finanszírozza a piac beindulását. Ezen kívül a jegybank  jelentős hiteleket ad a megállapodásban részt vevő intézményeknek.

A segítség egy már életbe léptetett eleme, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Központi Bank (EKB) megállapodást kötött repóműveletekről, amely lehetőséget biztosít az MNB számára 5 milliárd euró értékhatárig euróhitel felvételére. Ezt a piac kedvezően fogadta, és a hírre átmenetileg erősödött a magyar valuta.

Tovább javíthatja az ország pozícióját a kedvezőbb költségvetési helyzet. Veres János pénzügyminiszter azt jelentette be:  az idén 3,4 százalékos lesz az államháztartási hiány, a korábban várt 3,8 százalék helyett. Zárolják a tartalékokat, és ezzel 103 milliárd forintot spórolnak meg. Jövőre a tervezett 3,2 százalék helyett már 2,9 százalékos deficitet terveznek. Ezen kívül a kormány megszerezte a  szükséges parlamenti támogatást ahhoz az újjáformált  törvényjavaslathoz, amely az Országgyűlés asztalán lévő közpénzügyi  és intézményi szabályozásból, illetve az SZDSZ és a Fidesz  2009-2010. évi konkrét költségvetési plafonra vonatkozó javaslatából  áll  össze - közölte Veres. Igaz, Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, és Varga Mihály, a Fidesz alenöke is úgy nyilatkozott, hogy nem tud ilyen megegyezésről. 

Most már IMF szerepvállalásáról sincs szó. „Az IMF kész továbbra is segíteni a magyar kormányt” – mondta Veres János, azonban ez egyelőre csak annyit jelent: szavakban támogatja a magyar lépéseket. A pénzügyi segítség elmaradása kedvező hír. Az IMF belépését ugyanis a befektetők úgy értékelték: az ország már akkora bajban van, hogy a Valutaalap segítségére szorul, a forint erre a hírre kezdett gyengülésbe.

A kedvező hírek azonban nem túl sokat segítettek a magyar pénzpiacok helyzetén. A forint árfolyama jelentősen ingadozott, és zárásra alig kerül erősebb helyzetbe a szerdainál: délután a az euróért 269 forint körüli összeget kellett fizetni – igaz éjjel még 273-at is kértek a tengerentúli üzletkötések során. A bankközi forintpiacon az MTI beszámolója szerint az MNB sikeres tendere és a jegybank  délutáni bejelentései oldani látszanak a feszültséget; ha megoldást  egyelőre nem is jelentettek - mondták el a kereskedők. Az egynapos kamat szintje nem változott, 8 százalék körül maradt.

Az állampapírpiacon sem nőtt még számottevő mértékben a  likviditás, de érzékelhetően javult a hangulat, a jegybank  bejelentései egyetértésre találtak. Érzékelhető változás, hogy a tőzsdén volt állampapír-ügylet, a  másodlagos piacon pedig annyi változott, hogy megjelentek a  vásárlók, sőt a csütörtöki napon immár a vételi oldal dominált.  Egyelőre ugyan magas, 11-13 százalékos hozamokkal keresik az  államkötvényeket, de a korábbi napok teljes kihaltsága után a vevők  megjelenését egyértelmű előrelépésnek értékelték a megkérdezett  kereskedők.

Veres János és Simor András a múlt pénteki "OTP-mentésen"
Veres János és Simor András a múlt pénteki "OTP-mentésen"
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.