Magyar cégek a csődélmezőnyben

Magyarország a Kelet-Közép-Európában tapasztalt vállalati csődök számát, arányát és növekedési ütemét tekintve is az elsők között található - derül ki a Creditreform kimutatásából. A Direktinfo szerint a hazai cégek harmada még az éves mérlegét sem adja le a cégbíróságon, ami megbízhatatlanságára utal, ám a vele szerződők valószínűleg még ezt sem ellenőrzik róla.

A Közép- és Kelet-európai országokban tavaly összesen 21 ezer 600 csődöt jelentettek - közölte a Creditreform nevű cég. Ez 11,6 százalékos emelkedés. Magyarországon 11 ezer 322 cég ment tönkre. Ez 16,4 százalékkal több, mint 2007-ben.

Három országban nőtt ez a szám az átlag felett: Magyarországot csak Szlovénia előzi meg 17,3 százalékkal, míg hazánkat Litvánia követi 13 százalékkal.

A csőd a Baltikumban a leggyakoribb: 10 ezer cégre Litvániában 115, Észtországban 108, Lettországban 99 vállalati csőd jut. Magyarország a mezőnyben ez alapján a negyedik, 92-vel. Lengyelországban az érték csupán 3.

Nyugat-Európában tavaly 150 ezer 240 cég jelentett csődöt. Ez 10,9 százalékkal több az előző évinél. Spanyolország 139, Dánia 54, Olaszország 29 százalékos növekedést mutat. Németországban és Svájcban viszont 2 százalékos csökkenést mutattak ki.

Magyarországon a mérlegadásra kötelezett cégek egyharmada nem készíti el a mérlegét - közölte Csatlós Csilla, a Direktinfo nevű követeléskezelő vezetője. A dokumentum hiánya arra figyelmeztet, hogy ezek a vállalkozások nem feltétlenül megbízható partnerek - vélekedett.

A szakember megdöbbentően naivnak tartja a hazai vállalkozásokat, hisz mielőtt üzletet kötnének egy patnerrel, általában még egy ilyen alapvető, könnyen hozzáférhető információt sem ellenőriznek.

Figyelmeztetett: míg a mérleg leadásának elmulasztása világszerte a cég törlésével jár, a magyar gyakorlat végtelenül engedékeny. Így tízezrével működhetnek olyan cégek, amelyek eme kötelezettségüknek évek óta nem tesznek eleget.

Hozzáfűzte: a hitelező cégek az egyéni vállalkozók pénzügyi teljesítményét, eredményeit semmilyen hivatalos módon nem vizsgálhatják, annak ellenére, hogy a cégek őket is folyamatosan átutalással szolgálják ki.

Emlékeztetett egy APEH-adatra, amely szerint a 2008-ban alapított 8 ezer vállalkozás közül 700-at már most nem találnak. A Direktinfo szerint ezer adós cég székhelyére kiküldött levélnek mintegy 10 százaléka visszajön, ami arra utal, hogy ezek a társaságok jogszerűtlenül nem jelentették be változásaikat a bíróságon.


Az adóhatóság havi átlagban 700 magyarországi cégnek függeszti fel az adószámát. Ezekkel a partnerekkel nem szabad üzletelni, mert az ilyen cégnek kiállított számla nem könyvelhető el és nem igényelhető rá vissza az áfa - mutatott rá Csatlós Csilla. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.