Egy vihar a felhőket is hazavághatja

A magyar Kürt informatikai cég segít a Sandy hurrikán okozta digitális veszteségek elhárításában, de figyelmeztet is: egy természeti katasztrófa hazavághatja a mostanság oly divatos felhő-szolgáltatásokat.

Hihetetlen pusztítást okozva csapott le a Sandy hurrikán az USA keleti partvidékére. Az Egyesült Államok legsűrűbben lakott területén nemcsak az áramellátásban okozott zavarokat, hanem a távközlési és a számítógépes hálózatokat is alaposan megkezelte, noha ezek is kritikus fontosságú infrastruktúrának számítanak. A Kürt közleményben ajánlotta fel segítségét az amerikai katasztrófában adatvesztést elszenvedőknek, amelyet az amerikai Magyar Nagykövetséghez, a virginiai vállalkozásfejlesztési ügynökséghez és a nemzetközi hírügynökségekhez juttatott el.

Amazon-cloud katasztrófa

A lakossági és céges felhasználók tömegei mellett érintettek a legnagyobb cloud szolgáltatók is, mint az Amazon, a Facebook vagy a Google, amelyek Észak Karolina és Virginia területén mind rendelkeznek helyi adatközpontokkal.

Idén júniusban egy vihar már adatvesztéses katasztrófát okozott az Amazon egyik adatközpontjában, ami felhasználók millióit érintette. Az Amazon szerverei (felhője, vagy cloud-ja) a Mashable internetes portál állítása szerint a lakosság interneten tárolt adatainak egy százalékát tárolják. Ez hatalmas arány. S bár az adatközpontok fizikailag is duplikáltak, s tudatosan a világ, vagy egy adott ország különböző részein üzemeltetik azokat, ráadásul a helyüket legtöbbször úgy választják meg, hogy ne legyen kitéve a természet szélsőséges erőinek, jogosan merül fel a kérdés: mi történik, ha egy katasztrófa egyszerre több adatközpontját is érinti egy szolgáltatónak? Száz százalékos garanciát ugyanis adatvesztések ellen senki sem vállal. Pedig, minden szerverfarmnak van katasztrófa-elhárítási terve.

Mi van a felhőben?

Minden. A Facebook, a Gmail, a telefon- és más közszolgáltatók hatalmas adatállományai, tudományos eredmények, országok e-ügyintézés: ma már minden komoly cég hatalmas központi szervereken tárolja az adatait, mert normál körülmények között biztonságosabb az üzemelése az itt elhelyezett szervereknek. Gyorsabb, profibb a technológiai háttér, folyamatosan ügyelet van, s így tovább. Bár a szakértők azt tanácsolják, hogy azokról az adatainkról, amelyeket felhőben tartunk, készítsünk biztonsági mentést lokálisan vagy másik felhő tárolóra, kevesen ilyen körültekintők.

– A Sandy hurrikán próbára fogja tenni az adatközpontok katasztrófa elhárítását. Nem zárható ki az adatvesztés esélye a cloudban. Cégeknek, intézményeknek és magánszemélyeknek egyaránt ajánlott biztonsági mentés készítése a felhőben tárolt adatokról – hangsúlyozza Szekeres Gábor, a Kürt Adatmentés üzletágának vezetője.

– Kapacitásunk erejéig vállaljuk a hurrikán során elveszett adatok ingyenes adatmentését az érintett cégeknek és magánszemélyeknek. Leginkább elázott, elektronikusan sérült adathordozók érkezésére számítunk. Hasonló esetben már segítettünk Magyarországon a 2010-es árvíz károsultjainak és dél-németországi ügyfeleinknek, amikor ugyanazon évben nagy károkat okoztak a tavaszi áradások – tette hozzá Szekeres Gábor.

Az adatokat nem védi meg a homokzsák
Sandbags block the entrance of the New York Stock Exchange in downtown Manhattan as Hurricane Sandy made its approach in New York October 29, 2012. Hurricane Sandy, the monster storm bearing down on the U.S. East Coast, strengthened on Monday after hundreds of thousands moved to higher ground, public transport shut down and the U.S. stock market suffered its first weather-related closure in 27 years. REUTERS/Andrew Kelly (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.