Magyar áram Prágában

Jövő márciustól magyarországi átvétellel lehet majd kereskedni a Prágai Energiatőzsdén.

Magyarországi átvétellel lehet majd árammal kereskedni 2009. március elsejétől a Prágai Energiatőzsde (Energetická Burza Praha - PXE) határidős piacán - jelentette be Petr Koblic, a PXE Tőzsdekamara elnöke hétfőn Budapesten.


Az áramtőzsde előnye a hatékony árampiac és az átlátható árak - hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, a szlovákiai szállítás után Magyarország a harmadik ország, amit bevonnak a Prágai Energiatőzsdébe. A tőzsdeelnök újságírói kérdésre azt válaszolta, azért választották a terjeszkedés következő lépéseként a magyarországi teljesítést, mert a cél a regionális terjeszkedés és az áramlások is ezt kívánják meg.

Az MTI kérdésére Petr Koblic elmondta: már tárgyaltak a többi között a Magyar Villamos Művekkel, a Mollal és más magyarországi energiakereskedőkkel arról, hogy csatlakozzanak a prágai energiatőzsdéhez, mint kereskedők, de erről még nincs megállapodás. David Kucera, a PXE főtitkára arról tájékoztatott, hogy a magyarországi szállításra havi, negyedéves és éves határidővel lehet üzletet kötni csúcs- és zsinórtermékre. A csúcsidőszak a nap a legnagyobb fogyasztású időszaka, a zsinórtermék pedig napi 24 órás egyenletes fogyasztás. Ez utóbbi jóval olcsóbb, mint a csúcsidőszaki villamos energia.


A kereskedésbe a PXE minden jelenlegi aktív kereskedője és a magyarországi üzletkötők is bekapcsolódhatnak. A feltétel csak az, hogy az adott kereskedő a Mavir klíringtagja legyen, azaz részt vegyen a Mavir elszámolási rendszerében, és csatlakozzon a PXE-hez.

A Prágai Energiatőzsdén a cseh áramfogyasztás mintegy fele fordul meg. A tőzsdeelnök becslése szerint két éven belül mintegy öt terawattóra mennyiség forog majd Prágában a magyarországi teljesítéssel. A hivatalos statisztika szerint a magyarországi felhasználás 2007-ben - a hálózati veszteséggel együtt - közel 49 terawattóra volt. A PXE fő tulajdonosa a Prágai Értéktőzsde, amely az idén több mint kilencven százalékban a Bécsi Tőzsde tulajdona lett. A Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonosa is a Bécsi Tőzsde.


Magyarországon egyébként a villamos energia törvény írja elő az áramtőzsde megalakítását az átlátható piac érdekében. A Magyar Energia Hivatal 2008 nyarán hivatalosan felkérte az MVM csoporthoz tartozó villamos energia rendszerirányítót, a Mavirt a tőzsde megalakítására. Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója az MTI-vel közölte, hogy a gazdasági válság miatt kérte a kormányt az áramtőzsde létrehozásának elhalasztására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.