Magyar alkatrész az orosz atomerőművekbe

Ötmilliárd forint értékben szállít alkatrészeket orosz atomerőművekhez egy magyar cég.

Épülő orosz atomerőművek számára szállít magyar berendezéseket a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. és orosz anyavállalata, a Roszatom-konszernhez tartozó Atomenergomas Nyrt. A szerződés értéke 18,5 millió euró (5,3 milliárd forint). A Ganz EEG Kft. az épülő Rosztovi atomerőmű 4-es blokkja számára kilenc óriási keringető szivattyút szállít jövőre, és nyolc hasonlóan nagy hűtővízszivattyút gyárt a Lengyelország és Litvánia közé beékelt Kalinyingrádi megyében épülő Baltikumi atomerőmű számára.

Utóbbi beruházás érdekessége, hogy az új, 3+ generációs VVER-1200-as, 1200 MW-os nyomottvizes reaktorral készülő erőműhöz a gépházi berendezések orosz–francia kooperációban készülnek. Az Atomenergomas és a francia Alstom vegyesvállalata szállíthatja több mint 875 millió euró értékben a gépházi berendezéseket. A beépítendő Alston-Arabelle típusú turbinákat orosz területen gyártják majd, ami az első ilyen együttműködés. 

A 2008-ban alapított orosz–magyar vegyesvállalat, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. idén javarészt az orosz megrendeléseinek köszönhetően meghétszerezte a megrendelésállományát, amely jelenleg mintegy 40 millió euró, amiből 23 millió eurót tesznek ki az oroszországi rendelések. Tavalyhoz képest a cég idén várhatóan megháromszorozza az árbevételét is, amely eléri a 4,5 milliárd forintot.

A cég a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára az idei évben 9 nagy szivattyút gyártott mintegy 2,5 milliárd forint értékben.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.