Ismert magyarok a mesés profitú Mol-cég mögött

Kevéssé a "hivatalos" pletykák szerinti oroszok, sokkal inkább jól ismert magyarok tűnnek fel a Mol által nemzetközi gázkereskedelemre alapított, a távhőfogyasztóknak szánt hasznot az állami MVM-en keresztül állítólag lefölöző, ma már részben offshore-szerű MET Magyarország Energiakereskedő mögött.

Ismert magyar üzletemberek, többek között a kormányfővel jó viszonyt ápoló Videoton-tulajdonos, Garancsi István, illetve a Wallist egykoron alapító Nagy György neve bukkan fel a távhőfogyasztóknak szánt kedvezmények lefölözésével vádolt MET Magyarország Zrt. offshore-jellegű papírjaiban - derül ki az Átlátszó tudósításából.

A magyar társaságot Mol Energiakereskedő néven 2009-ben alapította a Mol a hasonló nevű, 2007-ben alapított kft. jogutódjaként. 2011-ben egy ismeretlen hátterű, belize-i bejegyzésű cég, a Normeston vette meg a cég 50 százalékát, melynek neve ezzel MET Magyarországra változott. Egyszersmind megjelent az igazgatóságban például az egykor Csányi Sándor Mol-alelnök és OTP-vezér OTP-beli helyetteseként megismert, azóta számos vállalkozást indító Lantos Csaba, illetve az egykori orosz Yukos olajvállalatban szerepet vállaló szlovák Ján Kridla. A tulajdonszerzéshez még uniós engedélyre is szükség volt, melynek során az új tulajdonosról a brüsszeli hatóságok közölték, hogy annak végső haszonhúzója (ez az offshore-cégek tényleges tulajdonosát jelenti) orosz.

Ezt követően sorozatosan a Normestonhoz hasonló egzotikus cégek adták-vették egymás között a magyar energiapiacon egyre komolyabb pozíciókat elérő társaságot. A Normeston 2012-ben eladta 50 százalékos részét a ciprusi RP Explorer Liquid Fund Ltd. nevű cégnek, a Mol 50 százalékából 10 pedig a svájci MET ManCo AG-é lett.

Tavaly ismét teljesen átszervezték a tulajdonosi szerkezetet, ami viszont voltaképp csak azt jelentette, hogy a tulajdonosok és a MET közé iktattak egy, az offshore-központként számon tartott svájci Zugban alapított társaságot, a MET Holding AG-t.

Noha piaci pletykák azóta is oroszokat sejtettek a zárkózott tulajdonosok mögött, az elérhető adatok szerint a MET Holding AG-t többedmagával Lantos Csaba alapította. A MET Holding AG weblapja szerint a cég tulajdonosa - lényegében tehát változatlanul - 40 százalékban a Mol, 10 százalékban a MET ManCo és 50 százalékban az RP Explorer Liquid Fund Ltd.

Az Átlátszó által kikért cégkivonatok szerint az RP Explorer Liquid Fund Ltd. tulajdonosa a Kajmán-szigeteken bejegyzett RP Capital Partners Cayman Islands Ltd., a ciprusi Westbay Holdings Ltd., a brit virgin-szigeteki Small Valley Investments Ltd., a svájci Deneb Algedi Invest AG és a ciprusi Inather Trading Ltd. Az RP Explorer Liquid Fund Ltd. igazgatói Jan Kridla, Peter Olden és Nagy György.

Az Átlátszóra feltett ciprusi cégkivonat szerint a Westbay Holdings nagy része a Ho-Me 2000 Vagyonkezelő Kft. tulajdonában áll, amely a Wallis társalapítójaként ismert, azóta már más vállalkozások mögött álló Nagy Györgyé.

Az Inather Trading Ltd. egyik tulajdonosa pedig az áttételesen a Videoton futballcsapatot birtokló Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt., amely a kormányfővel jó kapcsolatban álló Garancsi Istváné.

Előző nap az Index egy ismeretlen által az internetre feltöltött, később nem cáfolt dokumentumok alapján arról írt, hogy a kormányfő által az állami magyar MVM-nek, illetve a távhőfogyasztóknak szánt gázárelőnyből végül az MVM kereskedőcégével kötött szerződése alapján a MET is részesedhetett. Az MVM, illetve a nemzeti fejlesztési tárca is kiállt amellett, hogy az MVM mindvégig jogszerű, átlátható üzleteket kötött. A MET indulatos közleményben utasította vissza, hogy bármilyen jogszerűtlenséget követett volna el, és leszögezte: az MVM-mel kötött szerződése jelenleg veszteséget hoz a számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.