Magukra hagyják a bányászokat

Nem veszi meg a cseh állam az ország egyik legnagyobb feketeszénbányáját, az ostravai Paskovot, amelynek tulajdonosa több milliárd koronás adósságot halmozott fel, s a bánya bezárásával fenyeget, minek következtében mintegy 2000-2500 ember kerülne utcára - döntött a cseh kormány.

Jirí Rusnok miniszterelnök a kormány ülése után a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági napilapnak azt mondta, hogy a kormány elsősorban arra fog összpontosítani, hogy segítséget nyújtson a bajba került bányászoknak, illetve az egész morva-sziléziai régiónak.

"Hangsúlyozom, hogy a cseh kormány a cseh adófizetők pénzéből semmiféle magántulajdonban lévő cég adósságát nem fogja kifizetni. Ez egész egyszerűen kizárt" - jelentette ki Rusnok. Leszögezte: az európai uniós szabályozás is tiltja, hogy az állam ilyen értelemben segítséget nyújtson egy magáncégnek.

"Hogy megtartsuk a Paskov bányában a szénfejtést, amely évente 1,5-2 milliárd koronás veszteséget hoz, elképzelhetetlen. Az előbbi összeget osszák el a 2000-rel, tehát a probléma sújtotta emberek számával, s azonnal látni fogják, hogy ilyen összegből luxuskörülményeket tudunk nekik teremteni, anélkül, hogy a bánya megmentésével foglalkoznánk" - fejtette ki a kormányfő.

A Paskov bánya az Ostravsko-Karvinské Doly (OKD) bányatársaságé, amely az Amszterdamban bejegyzett NWR bányaipari társaság tulajdona. Az NWR kedden jelentette be, hogy 2014 végéig bezárja a Paskovot. Ha az állam mégis fenn akarná tartani, az évi mintegy 4-8 milliárd koronás támogatást igényelne. Az összeget az NWR közölte, a miniszterelnök azt mondta, nem tudja, honnan vették ezt a számot. A szénkészleteket számításba véve, egyébként, a fejtés 2018-ig lenne fenntartható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.