Magasabb olajárat ígér nyárra az OPEC

Az olajár megragadt a hordónkénti 63 dollár környékén, vagyis a piac egyelőre higgadtan reagált a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) a kitermelési kvóták szinten tartásáról hozott döntésére.

A 12 tagú olajkartell szakminisztereinek mai bécsi találkozóján ezúttal is a szaúdi álláspont kerekedett felül, vagyis a napi összkitermelés ezentúl sem haladhatja meg a 24,85 millió hordót - írja a Reuters. Az olajminiszterek reményei szerint a világgazdaság lassú felépülése magával hozza az olajár emelkedését is. A kartellnél a 75-80 dolláros szintet tartják most elérendőnek. A jegyzés rendesen menetel is ebbe az irányba, s még az év vége előtt célhoz érhet.

Elemzők szerint az Ali al-Naimi szaúdi olajminiszter által szerdán már megelőlegezett döntést a piac már beárazta, ezért nem változott a jegyzés. Ahogy viszont jönnek a gazdaság fellendüléséről szóló biztató hírek, az olajár olyan ütemben fog drágulni. Abdullah al-Badri OPEC-főtitkár szerint a piacot még mindig a túlkínálat jellemzi, s az árakat befolyásolhatja az a 130 millió hordónyira tehető „úszó készlet" is, amelyet a termelők illetve a kereskedők 50-53 óriástankerben mozgatnak, mindig a legmagasabb árat ígérő megrendelő kikötőjébe irányítva a rakományt.

A nyári turistaszezonban a hirtelen megemelkedő kereslet árfelhajtó hatású lesz, a készletek apadása pedig az olajár növekedésének kedvez. Mint ismert, az olajár tavaly júliusban megjárta a mennyországot, hogy az akkori 147 dolláros csúcs után decemberben megízlelje a poklot, vagyis az olajkasszákat felperzselő 32 dolláros szintet. Innen jött vissza az ár szép lassan 60 dollár fölé.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.