Magasabb lehet az idén a hiánycél

A Világgazdaság IMF-berkekből kiszivárgott értesülései szerint a kormány egy százalékkal, 2,9-ről 3,9-re emeli az idei államháztartási deficitcélt, és a GDP csökkenése is nagyobb lehet a vártnál.

Az egyelőre hivatalosnak számító, az idei évre vonatkozó, 2,9 százalékos  államháztartási deficitcél 3,9 százalékra emelkedhet - értesült a  Világgazdaság.

A lap szerdai számában arról ír, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) környezetéből szerzett értesülés szerint a bruttó  hazai termék (GDP) csökkenésének mértékében is változás várható: az  5,5-6 százalékos ütemet 6,7 százalékra emeli a kormány.

Az IMF delegációja hétfőig tartózkodik Magyarországon. A lap úgy  tudja, hogy a kormánnyal folytatott megbeszélések során a hiánycél  3,9 százalékra emelkedhet. Az is körvonalazódni látszik, hogy az  államháztartás hiánya 2010-ben is ugyanekkora lesz.

Érdeklődésünkre a Pénzügyminisztériumban (PM) nem kommentálták az információt, mondván: a kormány és az IMF közötti tárgyalások még folyamatban vannak, csak a lezárásuk után nyújtanak tájékoztatást. Ugyanakkor a tárcánál hangsúlyozták: Magyarország midnvégig tartani fogja magát a megállapodásokhoz.

Bajnai Gordon az Indexnek nyilatkozva elmondta: a kormány két héten belül elkészíti az új makrogazdasági pályát, a kormányfő szerint a gazdasági visszaesés 2009-es  mértéke "minden valószínűség szerint hatossal kezdődik majd".

Ugyanakkor a GDP-arányos hiánycélról szólva a miniszterelnök úgy vélte: a kormány az IMF-el és az EU-val kötött megállapodásoknak köszönhetően három százalék körül tudja tartani.

Arra a felvetésre, hogy a Budapesten tárgyaló Valutaalap és az  EU tárgyalódelegációja megenged-e egy alternatív pályát, úgy  reagált: erre egy hét múlva lehet visszatérni, most korai volna  nyilatkoznia.

A kormányfő kiemelte: nem az a felállás a tárgyalásokon, hogy a  magyar kormány magasabb hiányt szeretne kialkudni, miközben a két  szervezet nem engedi. Az egyeztetéseken a három fél a különböző  makrogazdasági alternatívák közül próbálja a Magyarországnak  középtávon legsikeresebb forgatókönyvet kiválasztani.
"Középtávon is az eladósodásból növekedéssel kilábaló gazdasági  pályán kell állnunk" - fogalmazott a miniszterelnök.
Leszögezte: Magyarországnak most növekedést serkentő, hosszú  távú, strukturális reformokra van szüksége; ha pedig bármivel  javulna a helyzet, vagy azért, mert a vártnál jobban alakulnak a  gazdasági folyamatok, vagy más miatt, akkor ezt a mozgásteret arra  kell felhasználni, hogy szerkezeti reformok révén gyorsabban legyen  növekedés.

A Bajnai Gordon vezette kormány feladata lesz még a 2010-es  költségvetés összeállítása, valamint a parlament határozni fog a  2010-es adótörvényekről a kormány kezdeményezésére. Ezzel  kapcsolatban a kormányfő azt mondta: arra a kérdésre, hogy egy év  alatt rendbe lehet-e rakni a magyar gazdaságot, a válasza  egyértelműen az, hogy nem.

"Egymást követően több kormány kitartó, következetes, jóhiszemű,  az ország érdekét minden más elé helyező munkájára lesz szükség  ahhoz, hogy Magyarország megkapaszkodjon és tartósan a sikeresebb  európai országok köréhez tartozzon" - mondta.

Az eddig bejelentett intézkedések végrehajtásával azt lehet  elérni, hogy a lefelé menő trend megforduljon, és az országgal  szembeni bizalom erősödjék - mondta a kormányfő, hozzátéve: el lehet  érni azt is, hogy azokat a nagyon nehéz döntéseket, amelyeket egy, a  következő választásra koncentráló kormány nem biztos, hogy meg merne  hozni, azokat a mostani kormány meghozhatja.

"A következő kormány, legyen az bármilyen színezetű, ezen az  úton már könnyebben haladhat tovább. De tovább kell haladnia előre,  mert ha az eddig jellemző jojómozgást folytatja Magyarország, akkor  végképp leszakadhat Európától" - fogalmazott a miniszterelnök.
"Ami eddig történt a válságban, az operett ahhoz képest, ami  Magyarországra várna, ha nem csinálnánk semmit" - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.