Magasabb lehet a fővárosi távhőszámla

A Főtáv jó előre figyelmezteti fogyasztóit: a hidegek miatt a 10 százalékos rezsicsökkentés ellenére is kaphatnak a tavalyinál magasabb januári számlákat. Számlázási okokból eddig elmaradt a januári alapdíj 10 százalékos csökkentése, amit most pótolnak. Májustól mindenkit átállítanak részszámlázásra.

Ne lepődjenek meg a távhőszolgáltatás díjfizetői, ha a napokban magasabb összegű számlát kapnak kézhez, mint például az elmúlt év azonos hónapjaiban - figyelmeztet a Főtáv. Ennek oka az idei hidegebb január.

A következő napokban kézbesített, a januári hőfogyasztást tartalmazó számla a 10 százalékos díjcsökkentés ellenére is magasabb lehet, mint más téli hónapokban - írja a főváros távhőellátását végző cég.

A változás oka a hidegebb időjárás és az ebből eredő magasabb hőfogyasztás.

Értesülésünk szerint más, magyarázatra szoruló díjváltozás is lesz az év eleji Főtáv-számlákon. A távhőcég számláit mindig az adott hónap 22-én bocsátja ki. A befizetési határidő 15 munkanap. Ebben a megelőző hónap hőfogyasztását számlázzák ki, viszont a - számla kétötödét kitevő - alapdíj a következő hónapra vonatkozik. Ez most azért okozott problémát, mert a december 22-én kiküldött (novemberi hőfogyasztást és januári alapdíjat tartalmazó) számlákon még nem érvényesíthették a kormány rezsidíjcsökkentése nyomán a januári alapdíjra is vonatkozó 10 százalékos árcsökkentést. Ennek elszámolhatóságára egy új "díjcsökkentési" számlatételt kellett kidolgozniuk, ami több mint egy hónapot vett igénybe. Így a januári 10 százalékos alapdíjcsökkentést a január 22-én kibocsátott számlában sem érvényesítették (a februárit viszont értelemszerűen már igen).

Ennek nyomán az elmaradt - átlagosan 500 forintos - tételt most, a januári fogyasztáson alapuló, február 22-én kibocsátott számlákban írják jóvá. Most az egyszer tehát a Főtáv-alapdíj a tavalyinál mondhatni 20 százalékkal lesz alacsonyabb (és természetesen már a januári fogyasztást is tizedével olcsóbban számlázzák). A rákövetkező számlákban extra számlatétel már nem lesz - vagyis az alapdíj visszaáll a tavalyinál 10 százalékkal alacsonyabb szintre -, ám további rezsicsökkentésekkor ez újra elővehető.

(A Főtáv ennek kapcsán azt is hangsúlyozza, hogy a lakossági alapdíjon saját hatáskörben tavaly július óta további 10 százalékos kedvezményt érvényesít.)

A közlemény egy másik kitétele kapcsán megtudtuk: a Főtávnál 2013 májusától általánossá válik az áram- és gázszolgáltatókéhoz hasonló, részszámlázásos „egyenletes díjfizetés”. Vagyis akkortól mindenkinek havi becsült számlát küldenek, kivéve azoknak, akik külön kérik a jelenlegi, tényleges fogyasztáson alapuló számlázást. A Főtáv így tervezhetőbbnek gondolja a számlafizetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.