Magára talál az építőipar?

Magára talált az építőipar, legalábbis erre utal, hogy kevesebb céget töröltek az iparágban, s ismét nő az újonnan alapított vállalkozások száma.

Könnyen elképzelhető, hogy nyár elején tetőzött a cégtörlési hullám az építőiparban, és mostantól fokozatos enyhülésnek leszünk tanúi – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből. Júniusban és júliusban 502 építőipari vállalkozást töröltek a cégbíróságok, ami eltörpül a májusi 636 darabos rekordhoz képest.

Ugyan májusban érte el a legmagasabb szintet a törlések száma, azonban ugyanebben az időben az átlagnál háromszor több céget alapítottak. Míg ez év márciusában 50, áprilisában pedig 210 céget alapítottak, addig májusban közel 700-at, júniusban és júliusban pedig ismét 250-re csökkent az alapítások száma.

Az ágazati cégstatisztika és a KSH számai arra utalnak, hogy az építőipar minden ágazata túl van a mélyponton, fellélegezni azonban még korai lenne. A növekedés akkor válhat tartóssá, ha az ingatlanpiac, illetve a lakóépület-építés is fellendül” – véli Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A cégbezárási hullám végére utal, hogy a frissen indított cégbírósági eljárások között az egy évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen visszaesett a cégtörléssel végződők száma. Míg a tavalyi második negyedévben 2637 felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárást tettek közzé a cégbíróságok, addig az idei második negyedévben ez 1468 esetre csökkent.

Az ágazat kibocsátása júniusban 12,4 százalékkal, szerződésállományának volumene pedig 11,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Mivel az ingatlanárak tovább csökkenhetnek, próbálkozni még csak a nagyobb ügyfélkörrel és stabil háttérrel rendelkező cégek tudnak, ők is csak óvatosan, a kisebb vállalatoknak azonban még érdemesebb kivárni, amíg a szektor véglegesen rá nem áll egy stabil és fenntartható növekedési pályára. - közli az Opten Kft. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.