Maffiafőnökkel barátkozik Madoff

Egy 21 éves drogkereskedővel osztja meg celláját Amerika gazdasági bűnözésének legismertebb alakja. Bernard Madoff, a piramisjátékával több mint ötvenmilliárd dolláros kárt okozó befektető 150 éves büntetését tölti az észak-karolinai Raleigh börtönében és esténként nagy sétákat tesz az intézet atlétikai pályáján. Ez a nap fénypontja a számára.

A Wall Street egykor kedvelt befektetési gurujából egyszerű börtönlakó lett, aki a manhattani luxust a Butner szövetségi börtön spártai körülményeire váltotta, korántsem önszántából  - számol be a 71 éves Madoff sorsáról a The Guardian. A piramisépítőt még júliusban látogatta meg és kérdezte ki Joseph Cotchett, aki a több ezernyi Madoff-károsult közül egy tucatnyit képvisel, és nevükben nemrég kártérítési pert indított.

Az ügyvéd elmondása szerint Madoff a Colombo családhoz tartozó, és a Kígyó becenévvel illetett Carmine Persico maffiafőnökkel és a 22 évvel ezelőtt katonai titkokat Izraelnek kiadó Jonathan Pollarddal barátkozik szívesen, míg celláját egy 21 éves drogkereskedővel osztja meg. Korára való tekintettel az alsó priccset használhatja.

Cotchett voltaképpen arra volt kíváncsi, hogyan élte fel, tüntette el Madoff a kezelésére bízott irdatlan mennyiségű pénzt. Bár ez nem derült ki, Madoff egykori közeli munkatársaitól az ügyvéd megtudta, hogy rendszeresen tartottak fényűző partikat diszkók különtermében, illetve a cég manhattani főhadiszállásán, ahol félmeztelen pincérnők vitték körbe az italt. A partik hangulatát emellett kokainnal dobták fel.

A tivornyákat az Északi Sark „fedőnevű" irodában tartották 1975-től egészen 2003-ig. Madoff telefonkönyvjében pedig ott sorjáztak a legjobb „masszőrhölgyek" számai. Vad orgiák voltak - emlékezett vissza a szép időkre az egyik irodai alkalmazott. A dolog szépséghibája, hogy - mint tavaly december óta tudott -, a partikat nem a cég nyereségéből, hanem a befektetők pénzéből állták.

A pénz eltüntetésében fontos fedőszerepe volt Bernard Madoff londoni irodájának, ahol - állítólag - a befektetési tevékenység folyt. A kíváncsiskodó befektetőknek legalábbis ezt adták be. Nyilvánvaló, hogy a csalássorozatban Madoffnak segítői voltak, de erről senki sem akar tudni. A családfő tehát egyedül viszi el a balhét, nem indult eljárás sem a cégénél dolgozó két fia és fivére, sem a felesége ellen.

Indulhat viszont eljárás a Madoff cégek könyvvizsgálója, a KPMG ellen, rajta próbálnak most fogást keresni a károsultak. Feltételezik, hogy a jól menő könyvvizsgálót nem lehetett az orránál fogva vezetni éveken- évtizedeken át, s ha sikerül bebizonyítani a bűnösségét, vagy legalább a bűnös gondatlanságát, akkor esetében a kártérítési kötelezettség kérdése is okkal felmerülhet.

Emlékezetes, hogy 2002-ben, az energiakereskedő Enron összeomlásakor volt hasonló a helyzet, akkor az Arthur Andersen könyvvizsgáló írta alá a meghamisított mérlegeket, prosperáló cégként feltüntetve ezzel az összeomlás szélén álló Enront. A botrányba az Andersen is belebukott, feldarabolták és felvásárolták a riválisai. A cég ellen ma is több száz kártérítési per van folyamatban.

Az ABC News szerint a KPMG londoni irodavezetője, David Yim részt vett a Madoff-cégek könyvvizsgálatában, neve a Bernard Madoff személyes telefonkönyvében is szerepel. A károsultak feltételezik, hogy kettejük közt több volt szimpla munkakapcsolatnál, mint ahogy azt  Yim állítja.

Madoff az ítélethirdetés előtt. Tudja, de nem mondja hol hová tűnt el a pénz
Madoff a bíróság épülete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.