Madoff továbbra is élvezheti az otthon melegét

Újabb fejezett zárult le a Madoff-ügyben. Az 50 milliárd dolláros csalással gyanúba hozható befektetési tanácsadó karácsonyi titkos ajándékosztó műveletét a bíróság nem minősítette a vagyonzárlat megsértésének, noha egymillió dolláros értéket meghaladó „apróságok" hagyták el Madoff manhattani lakását, a posztos rendőr háta mögött. A nagybefektető tehát továbbra otthonról intézheti folyó ügyeit.

Börtönt érdemelne, mégis az otthon melegét élvezve készülhet fel soron következő bírósági meghallgatására Bernard Madoff - háborognak a Manhattan jelenleg legismertebb emberének szomszédai. Az ügyfelei számára 50 milliárd dolláros veszteséget okozó piramisjáték december 11.-kén elfogott, majd azóta háziőrizetben lévő agytrösztje ugyanis ezúttal is megúszta: a Ronald Ellis vezette fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy Madoff nem sértette meg a háziőrizet és a vele párhuzamosan elrendelt vagyonzárlat szabályait azzal, hogy karácsony tájékán csomagocskákat küldött rokonainak és néhány jóbarátjának.

A bökkenő csupán az olt, hogy a csomagokban Cartier és Tiffany órák mellett ékszerek és egy egymillió dollár értékűre becsült nyakék is felbukkant. „Elterelésképpen" persze volt 30 dolláros mandzsettagomb, nyakkendő és hasonló értékű tárgyak is bőven a Madoff-féle küldeményekben. Madoff ügyvédje, Ira Sorkin szerint apró karácsonyi ajándékokról volt csupán szó, míg az ügyészek úgy látták, a vagyonkimentés iskolapéldájával állnak szemben, s indítványozták emiatta a háziőrizet megszüntetését, különös tekintettek a szökés és elrejtőzés veszélyére.

A fellebbviteli bíróságon az ügyben eljáró bíró hirtelen az érdeklődés homlokterébe került, az újságírók naprakész statisztikákat készítettek róla, hogy a hasonló ügyekben milyen határozatot hozott, úgy állították be, mintha arról kellene döntenie, hogy halábüntetést mérjenek-e Madoffra vagy csak életfogytiglant. Ronald Ellis szerepét tehát alaposan túlértékelték úgy, hogy maga a bíró semmit sem tett ezért.

Ezután - mondhatni - átmeneti döntés hozott, ugyanis a 10 millió dolláros óvadékot helyben hagyva a háziőrizet fenntartását rendelte el, viszont annak feltételeit szigorította. E szerint Madoff lakásában komplett leltározást kell tartani, a 70 éves befektetési tanácsadó semmilyen „áruforgalmat" nem bonyolíthat, elektromos bilincssel követik mozgását manhattani, a keleti 64. utcában lévő luxuslakásában - azon kívülre nem is merészkedhet. Ajtaja előtt továbbra is posztos rendőr lát el nonstop őrszolgálatot.

Bernard Madoff kedden saját - rácsmentes - ablakából szemlélhette tehát, amint Antony Weiner demokrata képviselő a főbejárat előtt rendezett sajtótájékoztatóján követeli az eset felülvizsgálatát, s Madoff azonnali lecsukását. Felháborítónak és igazságtalannak nevezte az eljárást, mert mind jelezte, sokan ennél jóval kevesebbért is azonnal rács mögé kerültek már.

Madoff nevében Sorkin reagált a képviselő szavaira. Az ügyvéd azt üzente: Weiner jobban tenné, ha elmélyedne az óvadékról szóló jogszabály olvasásában és értelmezésében, mert akkor nem tenne ilyen felelőtlen és populáris kijelentésekeket. Az ügyészek most a fellebbezést készítik elő az ügyben, míg maga Ellis bíró nem kommentálta, miért is döntött így.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.