Madoff kegyeltjein is csattan az ostor

Bulldog szívósságával nyomoz a Bernard Madoff által irányított piramisjátékban szőrén-szálán eltűnt dollármilliárdok után Irving Picard. Most úgy tűnik, a károsultakat képviselő ügyvéd újabb nagy halat kerített a hálójába Carl Shapiro, a 96 éves dúsgazdag filantróp személyében.

Az ötvenes években női ruhakereskedelemből megtollasodó Shapiro állítólag egymilliárd dollárt „nyert" Madoff piramisjátékán úgy, hogy a kezdetektől tudta, hogy a svindliről van szó. Shapirónak jó rálátása lehetett Madoff üzelmeire, hiszen 1960-ban még ő indította el a pályán a Wall Street - eddig ismert - legnagyobb szélhámosát és befektetési társaságának megalapításában is segédkezett - emlékeztet írásában a Bloomberg.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Boston városának egyik legnagyobb jótevőjeként ismert Shapiro elhatárolódott Madofftól, s állítja: fogalma sem volt arról, hogy protezsáltja rossz úton jár. Picard megfenyegette a fél szemére megvakult, számos betegségtől szenvedő Shapirót: bepereli, ha nem szolgáltatja vissza a károsultaknak a jogtalanul megszerzett egymilliárdot.

Egyezség még nem jött létre a felek között. Shapiro megígérte a Picardnak, hogy vallomást tesz, ennek időpontját december 14.-re tolták. Az egykori ruhakereskedő egészségi állapota sokat romlott az utóbbi két hónapban, úgyhogy - ügyvédei szerint - ez lehet az utolsó alkalom, hogy elmondja, mit tud a Madoff-féle „befektetési politikáról".  Hasonlóan rossz egészségügyi állapotban van a 83 éves Stanley Chais, aki szintén Madoff odaadó híve és munkálkodásának kiemelt haszonélvezője volt.

A The Wall Street Journal úgy tudja, a pénzember több mint egymilliárd dollárt profitot vett ki a Madoff befektetési társaságából. Irving Picardot azonban nem hatja meg súlyos keringési zavarokkal küszködő Chais állapota, tőle is vissza akarja szerezni a jogtalanul felvett pénzt. A Madoff-ügy eddig ismert legnagyobb „külsős" haszonélvezője, a 67 éves Jeffry Picower állítólag hétmilliárd dollárt tett zsebre, ám esetében indokolt a múlt idő használata: októberben ugyanis saját floridai házának úszómedencéjébe fulladt.

Az egyelőre nem bizonyított, hogy a három férfi hogyan és pontosan mennyit profitált a Madoff-féle piramisjátékból, az viszont a javukra írható, hogy - lelkiismeretük megnyugtatásáért vagy őszinte szándékkal - százmilliókat áldoztak karitatív célokra és kutatásokra.

Mindez persze aligha vigasztalja Bernard Madoff károsultjait, akik a veszteségükként feltüntetett 63 milliárd dollár töredékét kaphatják majd kézhez, ha lezárul az ügyük. Picard mindenesetre 15 milliárd dolláros jogtalanul felvett profit ügyét próbálja bíróságon vagy azon kívül rendezni. A Madoff segítségével gyarapodók listáján az említett pénzemberek mellett a család tagjai, alapítványok és nagy fedezeti alapok szerepelnek.

Mindeközben a 71 éves, példás gyorsasággal 150 év börtönre ítélt Madoff első karácsonyára készül a rácsok mögött.

Madoff az ítélethirdetés előtt. Tudja, de nem mondja hol hová tűnt el a pénz
Madoff a bíróság épülete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.