Madoff felesége menti a menthetőt?

Nem a férje által mesterien kivitelezett befektetési csalásból származik Ruth Madoff 62 millió dollárra tehető magánvagyona, így az semmiképp sem fordítható az 50 milliárd dolláros „űrt" maga mögött hagyó Bernard Madoff ügyfeleinek kártalanítására.

Legalábbis az asszony makacsul ragaszkodik a manhattani luxusapartmanhoz, amelyben háziőrizetes férjével él, továbbá 45 milllió dollár értéket képviselő kötvényeihez és 17 millió dolláros bankbetétjéhez. Mindezt Louis Stanton, a Madoff ügyben eljáró bíró is hajlamos elismerni, főként azután, hogy az ügyészek meg nyújtották be a tulajdonviszonyokat tisztázó dokumentumokat a bírósághoz. Madoffék azt akarják most elérni, hogy zárolt vagyonukhoz hozzájuthassanak, most ugyanis minden egyes kiadásukat előre láttamoztatni kell a kirendelt gondnokkal. Így pedig nem egyszerű az élet.

A piramisjátékát évtizedeken át űző Madoff egyébként már korábban beleegyezett abba, hogy ügyfelei kártalanítására használják fel a brókercégének, ingatlanjainak és a birtokában lévő műalkotásoknak az eladásából befolyó összeget. Stanton bíró most úgy határozott, hogy a vagyonzár alatt maradnak a manhattani, Montauk-i, New York-i és Palm Beach-i ingatlanok.

Bár Ruth Madoffot egyelőre semmivel sem vádolta meg az ügyészség, azt mindenesetre furcsának találták, hogy az asszony november és december folyamán 15,5 millió dollár értékű kötvényt vett ki a Cohmad Securitiestől, amelynek a gondjaira bízták korábban az értékpapírokat. A Cohmad viszont részben Bernard Madoff tulajdona, s a feltételezések szerint egyike volt azoknak a „beetető cégeknek", amelyek felhajtották a magas hozamokkal elkábított vevőket a piramisjátékhoz - írja a Bloomberg. Valószínűleg az sem írható a véletlen számlájára, hogy Ruth Madoff a 15,5 millióból 10 millió dollárt éppen férje december 11.-én történt letartóztatásának éjjelén vett ki a bankból.

Akárhogy is vesszük, ez csepp a tengerben, legalábbis az 50 milliárdos kárhoz, illetve ahhoz a 950 millió dollárhoz képest, amit eddig a sikerült megtalálni a Madoff féle érdekeltségeknél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.