Ma kissé csökken az olaj ára

A szerdai 3,57 dolláros drágulás után Londonban ma hajnalban a legközelebbi határidőre az északi-tengeri Brent könnyűolaj 52,70 dolláron állt. Ez 1,22 dollárral olcsóbb a szerdai zárónál. A chicagói Globexen a West Texas Intermediate szerdán 3,67 dollárral ment fel, most pedig 53,23 dolláron áll, ami 1,21 dollárral olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. Csütörtökön a hálaadás-napi ünnep miatt a New York-i árutőzsde (NYMEX) zárva tart.

A Globexen az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin gallononként 1,1640 dolláron állt, ami a 0,0849 dolláros drágulás után 0,0158 dolláros csökkenést jelent. Ugyanitt a földgáz millió brit hőegységenként 6,735 dollár volt, ami a 0,492 dolláros szerdai emelkedést követően 0,143 dolláros csökkenést jelent. Az londoni gázolajjegyzés tonnánként 544,75 dollár volt, ami a szerdai 12 dolláros drágulást követően nem változott.

A kőolaj ára a múlt hét végén néhány centtel 50 dollár alá esett, ami három és fél éves mélypont. Ez eléri a legnehezebben, legdrágábban kitermelhető, úgynevezett marginális mezők becsült kitermelési önköltségét. A jelenség a kutatás-termelés és a fejlesztés elmaradásával fenyeget. Ez viszont áremelő tényező. Az ár viszont láthatólag visszapattant erről a pontról. Az Európai Bizottság ugyanis 200 milliárd eurós gazdaságösztönző költségvetési intézkedésekre jelentett be tervet, és a kínai jegybank az egyéves kölcsönökre 1,08 százalékponttal 5,58 százalékra csökkentette kamatait. Az intézet szeptember óta már negyedszer mérsékelt, de a tegnapi 11 éve a legnagyobb kamatvágás.

Mára azonban ismét változott a befektetői hangulat: a piac szerint ugyanis szerdán éppenséggel túl drága lett a termék, mivel a világ még mindig úgymond úszik az olajban. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint a múlt héten ismét meredeken nőttek a stratégiai tartalékok, az amerikai termékkereslet 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az olajkereslet pedig szeptemberben 12 éves mélyponton, tavaly szeptemberhez képest 12,8 százalékkal alacsonyabban állt.

A tárca becslése szerint az USA olajfelhasználása idén csökken - erre 1980 óta nem volt példa -, de világviszonylatban sem számítanak növekedésre. A kőolajtermelő-országokat tömörítő OPEC szerint kőolajukra 2009-ben idénhez képest majdnem napi egymillió hordóval kisebb lesz a kereslet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég 3 százalékról 2,2 százalékra rontotta a világgazdaság jövő évi átlagos növekedésére szóló előrejelzését, Magánbankok 1-1,2 százalékot valószínűsítenek. Szakértők szerint 2 százalékos növekedési világátlag alatt a kőolaj ára nem érheti el a 70-80 dollárt, pedig a kitermelés fejlesztéséhez és bővítéséhez ez lenne a minimum.

Az árzuhanás a júliusi 147 dollárról néhány hete ért véget, ami óta a kurzus 50-60 dollár között áll. Az a tudat, hogy ezen az árszinten már nehezen bővíthető a termelés, szakértők szerint megszilárdíthatja ezt az árat.

Ma reggel az arany unciája 814,55 dollár volt Szingapúrban azonnalra. Ez 2,80 dollárral drágább a szerdai New York-i későinél. Bár a színesfém kurzusa a kedden mért hatheti csúcsról, 830,1 dollárról visszaesett,  a mumbai merényletsorozat és a dollár némi visszaesése emelheti az árat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.