Ma eldőlhet az állami mobilcég sorsa

Várhatóan ma hirdet ítéletet a Kúria a mobilfrekvencia-árverés ügyében, így eldől: a tavaly januárban lezárt árverés eredménye hatályban marad, vagy újra le kell folytatni a licitet.

A Fővárosi Törvényszék tavaly ősszel érvénytelenítette a versenytárgyalást, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bonyolított le, miután kiderült, hogy az állami tulajdonú mobiltársaság, az MPVI Zrt. vitatható körülmények között nyerte el a legértékesebb mobilhullámsávot – írja a Népszava.  

Így a törvényszék döntése szerint - amelyet most a Kúria felülbírálhat - az államnak vissza kell fizetnie a mobilszolgáltatás nyújtására alkalmas frekvenciákért kapott mintegy 41 milliárd forintot. Ebből a piaci cégek - a Magyar Telekom, a Telenor, illetve a Vodafone - mintegy 31 milliárd forintot fizettek be az általuk elnyert hullámsávokért, míg az állami MPVI Zrt. tízmilliárd forintért nyerte el a piaci számítások szerint 60 milliárd forintot érő frekvenciasávot. Az elnyert frekvenciablokkokat viszont a bíróság ítélete szerint a társaságoknak vissza kellene adniuk.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy a Kúria a törvényszékkel ellentétben érvényesnek minősíti majd a lefolytatott árverést, s így a kormány megtarthatja a hullámsávokért beszedett koncessziós díjakat, a szolgáltatók pedig használhatják a frekvenciáikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.