Magosz: felmondható a sukorói telekügylet

Kellő szigorral fogjuk kezelni a sukorói ügyet - hangzott el Oszkó Péter pénzügyminiszter és Budai Gyula Magosz elnök sajtótájékoztatóján. Budai dokumentumokat mutatott be Oszkónak a vitatott ügyletekkel kapcsolatban. Megoldás továbbra sincs.

A két politikus több ügyről is tárgyalt, de találkozójuk döntő részben a sukorói telekügyletről szólt. Meghallgatták egymás álláspontját, de megoldásra nem jutottak, hacsak az nem tekinthető annak, hopgy mindketten elmondták: kívánatos lenne az ügy végére a Bajnai-kormány hivatali ideje alatt pontot tenni.

Budai Gyula és Oszkó Péter - megoldás továbbra sincs
Budai Gyula és Oszkó Péter,

Oszkó Péter azonban felhívta a figyelmet arra: ő maga nem bonthatja fel a Joav Blummal kötött csereszerződést, csak - s ez is a végső eset - utasíthatja az MNV Zrt.-t arra, hogy ezt tegye meg. Holnap azonban információink szerint további tárgyalásokra utasítják a Vagyonkezelőt. A labda tehát újra ott pattog: a miniszter szavai szerint az ő feladatuk lesz, hogy egy bizonyos határidőig állapodjanak meg a befektetőkkel a jogi visszásságok tisztázásáról. Hogy ez a határidő mi lehet, arra egyelőre nem válaszolt a tárcavezető, de lapunk információ szerint egybeeshet azzal a dátummal, amikor a kaszinó-koncessziós szerződést alá kell írni.

Oszkó Péter felhívta a figyelmet arra: meg kell vizsgálni, hogy a szerződés esetleges felmondása milyen kockázatokkal jár, s milyen esetleges terheket róna az adófizetőkre. Ugyanerről Budai Gyula úgy vélekedett: szerintük jogilag egyértelmű, hogy fel lehet mondani a szerződést, következmények nélkül.

Lapunk kérdésére, miszerint Budai Gyula elfogadhatónak tartaná-e azt a megoldást, hogy az izraeli befektető nagyobb értékkülönbözetet fizet a telkekért, a Magosz főtitkára egyértelműen nemmel válaszolt. Álláspontja szerint a bűncselekmény, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz - igaz, még nem gyanusítottak meg senkit - akkor is megtörtént, maximum az államot ért kár térülhetne meg így.

A pénzügyminiszter ehhez hozzátette: a hatszázmilliós értékkülönbözetet a PM csak egy álláspontnak tartja, ugyanakkor, ha tényleg ekkora a telkek közötti érték-különbség, akkor a csereszerződés jogszerűen nem jöhetett volna létre. Budai Gyula bűncselekményre vonatkozó megjegyzésére elmondta: az a politikus magánvéleménye, neki miniszterként nem feladata véleményt nyilvánítania ebben, a hatósági eljárások befejezése előtt.

Lapunk információi szerint közben lezárult az MNV Zrt.nél kezdeményezett pénzügyminisztériumi vizsgálat, s az nem állapított meg szabálytalanságokat. A vizsgálatot részleteiben egyelőre nem ismerjük, de úgy tudjuk, a telekértékeket is helybenhagyták, s az anyagról már tárgyalt is a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, majd elfogadták a főbb megállapításokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.