Ma dönt az országgyűlés a jövő évi költségvetésről

A honatyák emellett a trafiktörvény módosításáról is szavaznak, így a jövőre induló dohányboltokban kapható lesz lottószelvény is.

A jövő évi költségvetés zárószavazásával folytatódik ma az Országgyűlés ülése azt követően, hogy a képviselők hétfőn megtárgyalták a kormány utolsó módosító javaslatait. A Ház emellett átírhatja a szeptemberben elfogadott trafiktörvényt, valamint létrehozhatja a befektetői letelepedés intézményét.

A kabinet zárószavazás előtti módosító javaslatában a korábban tervezett 1,6 százaléknál kisebb, 0,9 százalékos GDP-növekedéssel tervez, ugyanakkor a központi költségvetés hiányának 188 milliárd forintos növekedése ellenére is biztosítnak látja a 3 százalék alatti államháztartási hiánycél elérését. A kormány emellett az eredetileg várt 4,2 százaléknál magasabb, 5,2 százalékos inflációval számol, az államháztartási hiánya pedig 653,877 milliárd forintról 841,834 milliárd forintra nő. A felülvizsgált prognózis szerint a beruházások 0,3 százalékos bővülés helyett 1 százalékkal visszaesnek.   

Az Országgyűlés az idén a szokásosnál korábban, július 12-én fogadta el a 2013-as költségvetés fő számait, amelyeken várhatóan ma módosít a Ház. Az előrehozott szavazást a miniszterelnök kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy így kiszámíthatóbb, stabilabb alapokon állhat az ország pénzügyi gazdálkodása. A képviselők a 2013-as büdzsé módosítását követően a mai határozathozatalok végén fogadhatják el a végleges költségvetési számokat.

Ezt megelőzően azonban egyebek mellett módosítják az ősszel elfogadott trafiktörvényt, lehetővé téve, hogy a nemzeti dohányboltok sorjegyárusítással és fogadásszervezéssel is foglalkozhassanak. Ugyancsak ma dönt a parlament kormánypárti képviselők azon indítványáról, amely létrehozná a befektető letelepedés intézményét, vagyis azt, hogy a 250 ezer euró értékben magyar államkötvényt vásárló külföldi befektetők egyszerűbben juthassanak magyarországi tartózkodási engedélyhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.