Ma bérelt munkaerőt küldtek el a Nokiától

Dolgozóktól kapott értesülések alapján úgy tudjuk a Nokia komáromi üzemében mintegy 150-200 bérelt munkaerőként foglalkoztatottnak jelezték ma: a gyár nem tart tovább igényt szolgálataikra. A leépítés nem része az február közepén bejelentett 2300 fős elbocsátásnak.

Dolgozóktól kapott értesülések alapján úgy tudjuk a Nokia komáromi üzemében mintegy 150-200 bérelt munkaerőként foglalkoztatottnak jelezték ma: a gyár nem tart tovább igényt szolgálataikra. A dolgozókat a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. munkaerő-kölcsönző alkalmazta, amely lényegében az utolsó ilyen cég, amely kapcsolatban áll a Nokia gyárral. Forrásunk szerint a dolgozókkal ma dél körül közölték a hírt. Hozzátette: a leépítés nem része az február közepén bejelentett 2300 fős elbocsátásnak, ez azon fölül értendő. A legszebb időszakban egyébként a gyárban mintegy 9500 ember dolgozott, ebből 5500 állt a Nokia alkalmazásában, a többit munkaerő-kölcsönzőktől vette bérbe a telefongyártó. A lépés után várhatóan mintegy 2100 ember marad az állományban.

A fejleményekkel kapcsolatban kerestük a Trenkwalder képviselőit is, ám annyit mondtak: nem nyilatkozhatnak a kérdésben. László Zoltán, az üzemi tanács vezetője sem volt túl közlékeny. A Népszabadságnak csupán annyit mondott ilyen értesítésről a szakszervezet nem tud.

A fejleményekkel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Nokia sajtóosztályára is, ahonnan azt a választ kaptuk: "a munkaerő kölcsönzés megszokott dolog iparágunkban, hogy gyártási tevékenységünk rugalmasságát biztosítsa. Ugyancsak a mindennapi üzletmenet részeként a Nokia folyamatosan vizsgálja a komáromi gyár tevékenységét a hatékonyság szempontjából és ennek megfelelően alakítja a kölcsönzött munkaerő létszámát. Konkrét számokat nem áll módunkban mondani, azt azonban fontos kiemelni, hogy – amint azt már korábban is kommunikáltuk – a komáromi gyár továbbra is fontos része a Nokia gyártási hálózatának."

Mint korábban beszámoltunk róla a Nokia februárban jelentette be, hogy 2300 alkalmazottól megválik. Ezt követően tárgyalások kezdődtek az cég és az érdekvédelmi szervezet vezetői között. Fontos téma, hogy milyen juttatásokat kaphatnak az elbocsátott dolgozók, hogyan segítsék azokat, akik nem tudnak elhelyezkedni, a harmadik nagy terület pedig az elküldendő alkalmazottak kiválasztásának módja volt.

Július közepén az üt vezetője úgy nyilatkozott: hogy körülbelül 800 ember már talált magának új munkát. Addig kétkörnyi elbocsátás zajlott le, az első esetben mintegy 1200 ember kapta meg a papírjait április végéig, míg közel 900 ember május végéig. Az utolsó, csaknem 200 fős elbocsátás szeptemberben–októberben zajlik majd le. Forrásunk azonban hangsúlyozta: a mostani lépés nem ezt az utolsó kört jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.