Ma már nagyobb az esélye, hogy Görögország kiesik az eurózónából?

Nagyobb esélye van ma már annak, hogy Görögország kikerül az eurózónából. A felek egyszerűen elbeszélnek egymás mellett, az idő pedig telik - mondta Rácz Margit, a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Látható, hogy Görögország az időre játszik, és a csodát várja. Azt kérik a hitelezők, hogy olyan reformokat léptessen életbe, amelyek fenntarthatóvá teszik a költségvetést. A történet arról szól, hogy aki ennyire eladósodik, az olyan adósságszorításba kerül, amely nem enged meg nagyvonalú életszínvonal-politikát - hangsúlyozta a kutató.

A görögök vagy vállalják a nagyon erős reformokat, vagy államcsőd következik be és Görögország "kipörög" az eurozónából.
A gazdasági és monetáris integrációból, azaz az eurózónából való távozásnak még nincs jogi szabályzata, ez most fog megszületni. A törlesztési csődön keresztül -, amikor az IMF-nek nem fizet és semmilyen módon nem jut euróhoz - Görögország nem az unióból fog kiesni, hanem egy pénzügyi folyamaton keresztül önmagát "kijátsza" az euróövezetből. Ennek jogi háttere egyelőre nincs, de meg fogják teremteni - mondta Rácz Margit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.