Lúzerország: milliárdok, amiket sosem kapunk vissza

Lúzerország vagyunk: olyan államoknak adtunk kölcsön, akikről eleve tudhattuk, hogy nem adják vissza. Mi viszont még a Magyar Királyság tartozásait is rendeztük.

Több milliárd forint kintlevősége van a magyar államnak még a rendszerváltás előtt más országoknak adott kölcsöneiből, melyeknek döntő része már lejárt tartozás – írja a jövő évi költségvetési törvényre és a tavalyi év zárszámadására hivatkozva az mfor.hu.

Miközben a magyar állam a legrégebbi, még a Magyar Királyság idejéből származó hitelét idén törlesztette, milliárdos tételeket képtelen behajtani más államoktól. A még fennálló követelések közül ugyanis csak olyan viszonylatokban lehet számolni megtérüléssel, ahol a hatályos szerződések, megállapodások, illetve az adós országok eddigi tényleges törlesztési gyakorlata azt megfelelő módon alátámasztja – olvasható a 2014-es költségvetés tervezetében. Ezek a kormányhitelek jellemzően egyébként még jóval a rendszerváltás előtt nyújtott kölcsönök az egykor rubel-, illetve dollárelszámolású országok részére.

A külfölddel szemben fennálló devizakövetelések állománya 2012. év végén 9,977 milliárd forint volt, melyből 9,2 milliárd már lejárt követelés, vagyis a fizetési határidő lejárt, és valamilyen oknál fogva az adós országok azokat nem teljesítették. A teljes követelésállományból a legnagyobb rész Kubához kötődik, 4,2 milliárd forint, amelyből már csupán 35 millió forint az, amelyiknek a jövőben lenne esedékes a törlesztése. A többi rész ugyanis más lejárt követelés. A második legjelentősebb összeggel Szudán tartozik a magyar államnak, 3,33 milliárd forinttal, melyből a kubai esethez hasonlóan csak nagyon kevés rész az, amit még nem lehet a lejárt jelzővel illetni.

A harmadik legnagyobb követelése a magyar államnak Észak-Koreához kötődik, 814,9 millió forint, mely teljes egészében lejárt követelés már. Legutóbb 2008 novemberében a kommunista ország kérte adóssága nagy részének, 90 százalékának elengedését, de úgy tűnik az azóta publikált számok alapján, hogy ebbe a kormányunk nem egyezett bele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.