Luxus-prémium a Porsche dolgozóknak

Az autógyár mintegy 12 ezer dolgozója – a szerelőktől a menzai személyzetig fejenként hatezer eurós prémiumot kap, miután a sportautókat gyártó cég a vállalat fennállása óta a legnagyobb nyereséget érte el.

Mint Wendelin Wiedeking, a Porsche Automobil Holding főnöke Stuttgartban közölte a cég adózás utáni nyeresége 6,3 milliárd eurót tesz ki, ebből 472 millió eurót osztanak szét a részvényesek között.
A rekordnyereség többi részét Wiedeking Volkswagen részvények vásárlására fordítja. Igaz, a tempóból – a gazdasági válság és a recesszió miatt visszavesz. A Porsche továbbra is a wolfsburgi székhelyű autóipari óriás értékpapírjainak legalább 50 százalékának megszerzésére törekszik, de ezt a célját az idén már nem fogja tudni elérni. A Porsche jelenleg a VW-részvények 42,6 százalékát birtokolja, további több mint 31 százalékra pedig opcióval bír. A visszafogottság oka, hogy a VW-papírok még mindig elég magas árfolyamon, 260 euró körül mozognak, Wiedeking kétszáz euró körüli árnál venne újabb paketteket.
Az autóipart megrázkódtató válság a Porschét sem kerüli el. A tavalyi üzleti év rekordértékesítését – több mint 98.600 ezer luxusautót adtak el – nem fogják tudni túl-szárnyalni. A cég közölte, hogy a zuffenhauseni üzemben 2009 január végéig több napon át szüneteltetik a termelést. Inkább kevesebb autót gyártanak, mintsem árengedményeket adjanak – idézte Wiedekinget a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az 56 éves csúcsmenedzser Né-metország legjobban fizetett vállalati vezetője. Az idén júliusban zárult üzleti év után járó jövedelme 75-80 millió eurót tesz ki, a Handelsblatt szerint összességében ennyit keres a német tőzsdeindexben (DAX) szereplő vállalatok tizennégy legnagyobb jövedelemmel rendelkező irányítója. Wiedeking a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva azt mondta: feleségével két alapítványt hoznak létre, az 5-5 millió eurós alapítványi vagyonból a rá-szoruló családokat kívánják támogatni.

A Lamborghini mellé a Porschét is meg akarja szerezni a Volkswagen
Porshe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.