Öngólt rúghat a kormány a plázastoppal

Hiába fogadta el a parlament a jogszabályt, úgy hírlik, hogy a nagy áruházláncoknak már évekkel előre megvannak az építési engedélyeik.

Látszólag macska–egér játékot játszik egymással a kormányzat és a nagy kereskedelmi láncok. Miközben a kormányzat a jelek szerint központi ellenőrzés alá próbálja terelni a kiskereskedelmi piacot uraló nagy cégek – elsősorban a német tulajdonú diszkontok – terjeszkedését, addig a kereskedelmi láncok is keresik a módját, hogy kibújhassanak a plázastop alól.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a plázastop jókora öngól lehet. Ahogy ezt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is megállapította korábban, egy, a plázastop jelenlegi tervezetére igencsak hasonlító szabályozási javaslat kapcsán, a kiskereskedelmi hálózatfejlesztés központi szabályozáshoz való kötése a kisméretű kereskedelmi vállalkozásokat aligha védi meg, annál inkább megkíméli a recesszió és a válságadók nyomán amúgy is jobbára egy helyben toporgó nagyokat a német diszkontok – Lidl és Aldi – versenyétől.

Ám könnyen lehet, hogy ez a szándék – ha van ilyen - sem teljesülhet maradéktalanul. A jelenleg a parlament előtt lévő törvényjavaslat megfogalmazása szerint 2012 január elseje után azokra a vállalkozásokra lesz érvényes a moratórium, amelyek csak január után kívánnak „bejelentést” tenni – ahogy a törvényjavaslat fogalmaz. Jelenleg a kiskereskedők is csak találgatják, hogy a „bejelentés” pontosan mit takar – a legvalószínűbb, hogy az elvi építési engedélyt kell érteni alatta.

Azonban úgy tudni, hogy a nagyobb láncok már nemcsak megvásárolták az elkövetkező másfél-két évre tervezett üzletek telkeit, ám jobbára a zsebükben van az új üzletnyitásokhoz való elvi építési engedély, illetve van, ahol az építési engedély is.

Így viszont a jelenlegi tervek szerint három évre, 2014 végéig meghirdetni szándékozott plázastop végső soron mindössze egy igencsak rövid időre – egy évre – tudja feltartóztatni a nagyobb láncok, elsősorban a diszkontok nyomulását. (Legfeljebb csak megkeseríti a kereskedők életét, mivel így nem, vagy csak külön engedély alapján tudják majd felújítani az üzlethelyiségeiket.)

A jelek szerint a kormányzat is tisztában van azzal, hogy éppen a leginkább ellenőrzés alatt tartani szándékozott cégek így könnyen kisurranhatnak a markukból. Piaci forrásokból úgy értesültünk, hogy az illetékes szaktárcánál nemrégiben utasításba adták, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy milyen módon vonatkozhatna a plázastop a már kiadott építési engedélyekre is.

Ennek szellemében ugyanis valóban befagyaszthatnák az elkövetkező három évre a nagyobb kereskedelmi beruházásokat, illetve jókora versenyhátrányba lehetne hozni a kormányzat kereskedelmi koncepciójába kevésbé illeszkedő cégeket. (A Matolcsy-féle tárcánál jelenleg is folyik annak a koncepciónak az elkészítése, hogy a Fidesz milyen kiskereskedelmet szeretne látni öt-tíz év múlva Magyarországon.)

Az más kérdés, hogy ebben az esetben rendkívül komoly károkat okozhatnak az érintett kereskedőcégeknek, amelyek – úgy hírlik – időközben szintén keresik a módját, hogy európai szinten jogorvoslatot kérjenek a kormány eljárásával szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.