Lovasközpont milliárdokból Bábolnán

Két és fél milliárd forintot költenek a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok fejlesztésére, a társaságot a Dunántúl legjelentősebb lovasközpontjává alakítják, a felújításra váró Nemzeti Lovarda szerepét már ősztől átveszi a hely – jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Bábolnán.

Az első ütemben egy fedeles lovarda épül meg, 500 fős lelátóval, amely alatt 70 boxban lehet elhelyezni a versenyekre érkező lovakat. Létrehoznak két díjhajtó pályát, felújítják a ménesudvar tetőszerkezetét és az Imperial Hotelt is. Ezekre a beruházásokra egymilliárd forintot meghaladó összeget költenek.

A fejlesztések második ütemének tervezett költsége 1,43 milliárd forint. Ebből az összegből fejlesztik az Ölbőpusztai majorságot, a Dióspusztán található lovas létesítményeket és a csikótelep istállóját. Miután augusztus elsején megkezdődik a Nemzeti Lovarda felújítása, az intézmény szerepét Bábolnának kell átvennie és az őszi szezon lebonyolítását már az itt felépített, fedeles lovardában tervezik.

Budai Gyula ismertette: a nemzeti lovas stratégia értelmében a kormány nemcsak a lovassport- és tenyésztés létesítményeinek fejlesztésre fordít jelentős összegeket, hanem lovas rendezvények támogatására is biztosít forrásokat. Az összeg tavaly elérte a 190 millió forintot, az idén pedig 325 milliós támogatás szerepel a tervekben. Megjegyezte, hogy a tervek szerint szeptembertől az általános iskola harmadik, negyedik és ötödik osztályában elindul a lovas kultúra oktatása azokban az iskolákban, ahol a feltételek ehhez megvannak. A programhoz várhatóan 300 iskola csatlakozik, a mindennapi testnevelés keretében tartott foglalkozások költségét az állam biztosítja.

Jármy Miklós, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja elmondta: a nemzetközi lovassport szövetségnél kezdeményezték, hogy fogathajtó szakágban is rendezzék meg a fiatal lovak világbajnokságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.