Lovak nélkül marad a lóverseny?

Az állam által lóversenyeztetésre biztosított források nem megfelelő felhasználása miatt demonstrációt szerveztek az MNV Zrt. elé a tartók. Azt szeretnék, hogy a vagyonkezelő jobban figyeljen a források felhasználására, ha nem akkor nem versenyeznek.

Demonstrációt szerveztek a honi versenylótenyésztők és futtatók képviselői a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő épülete elé, miután úgy vélik a versenyket szervező Nemzeti Lóverseny (NL) Kft-nél pazarló gazdálkodás folyik. Amennyiben ezt megszüntetnék, akkor 60-70 millió forintot szinte azonnal, közvetlenül a versenyeztetésre, díjakra lehetne fordítani. Ennek érdekében petíciót nyújtottak át az MNV képviselőjének.

Kelemen Tamás, a Magyar Ügetőló Futtatók Egyesületének az elnöke a Népszabadságnak elmondta, a petícióban azt kérik a vagyonkezelő ellenőrizze a versenyezetésre szánt pénzek felhasználását. A petíció hangsúlyozza: a rendszerváltás óta küzdenek azért, hogy üzleti partnerként kezeljék a lovak tulajdonosait, ami a mai napig nem történt meg. 2006-ban ugyan született egy kormányrendelet, amely a lóversenyzés helyzetének rendezéséről, privatizációjáról rendelkezett, s amiben rögzítették a privatizáció befejezéséig a tulajdonos köteles fedezni az NL működési veszteségeit és szinten tartani a működést.

Ezzel szemben mára odáig jutott a helyzet, hogy az ügetőversenyekből 2006-ban 73 versenynapot szerevezett a NL Kft., míg az idei üzleti tervben mindössze 35 versenynap található. Kifejtette a tulajdonosi kör 2009-ben 183 millió forint versenydíjhoz jutott amiből 60 millio forintot visszafizetett az NL Kft-nek indulási díj és boksz bérleti díj formájában. A fennmaradt 123 millio forintot a fogadási forgalom 30 százaléka fedezi, ebből szerintük kiderül, hogy az állam nem a lótulajdonosok „hobbiját" hanem a rossz struktúrában, pazarlóan működő Kft fenntartását finanszírozza.

Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy az ügető- és galoppversenyekre összesen 65 napot terveztek a még el nem fogadott üzleti tervben, az ügetőversenyek díjkerete pedig - javaslatuk szerint - megegyezik a 2009. évi 183 millió forinttal.

Furcsa – állítja a petíció – hogy a versenyszervező nem a saját költségeinek radikális csökkentésével, hanem az alapfunkció, a versenynapok minimalizálásával akarja mérsékelni veszteségeit. Ez a tulajdonosok számára elfogadhatatlan. Erre az évre a galopp és az ügető versenyekre együttesen 360 millió forint díjat állapítottak meg – az együttesen 65 versenynapra –, ebből azonban többi között nevezési, boxbérleti díjként közel 180 millió forintot vissza is fizetnek. A tervezett feltételekkel a lótulajdonosok bármennyire is szeretnék, képtelenek tovább folytatni a versenyzést.

A NL által elkészített 2010-es üzleti tervben szereplő versenyek száma és díjkerete a magyar lóversenyzés végét, teljes ellehetetlenülését eredményezné. A tulajdonosi kör, amely körülbelül évi egymilliárd forintot fektet be az ágazatba ennél több terhet nem bír el – mondták a demonstrálók. A futtatók egyértelmű álláspontja, hogy az üzleti tervben szereplő – ügető esetében – 35 versenynap irreálisan kevés.

Azt mondják, hogy az amennyiben nem változnak a körülmények és nem tesz lépéseket a pénzfelhasználás ellenőrzésére az MNV, akkor az idei üzleti terv alá tartozó első versenynapon már nem állítják rajthoz a lovaikat. Kelemen Tamás hangsúlyozta nem több pénzt szeretnének, hanem az állam álltal biztosított források felhasználásának ellenőrzését és több versenynapot.  A demonstrálók petíciójukat átadták a MNV képviselőjének, aki azt ígérte a hét végén érdemi tárgyalások kezdődhetnek az ügyben.

 

Versenylovak az MNV Zrt. előtt -
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.