Londoni elemzőknek magyaráztuk a bizonyítványunk

Az államháztartási hiány 2006 óta közel kétharmaddal csökkent - tájékoztatta az elemzőket, befektetőket Gyurcsány Ferenc, Veres János és Bajnai Gordon Londonban. A gazdaság finanszírozhatóságát nem fenyegeti veszély, a kormány pedig 2010-ben már az adósságráta csökkenésére számít.

A magyar államháztartási hiány 2006 óta közel kétharmaddal csökkent, ami a takarékossági programnak köszönhető - a többi között erről kaptak tájékoztatást londoni befektetési szakértők Gyurcsány Ferenc miniszterelnök látogatása során.

A kormányfő - Veres János pénzügyminiszterrel és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel együtt - kedden, a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szervezésében tartott ismertetést elemzőknek és befektetőknek a kormány gazdasági stratégiájáról.

A szakértőknek átadott írásos összefoglaló szerint 2006-ban az ESA-szabvánnyal számolt, nyugdíjreform-költségeket nem tartalmazó államháztartási hiány a hazai össztermékérték 11,6 százaléka lett volna, ha nem kezdődik el a kiigazítás.

A takarékossági program 2006-ban a GDP 2,3 százalékának megfelelő mértékben csökkentette a hiányt, 9,3 százalékra. A deficit 2007-ben öt százalék, tavaly 3,3 százalék volt, 71 százalékkal alacsonyabb annál a 11,6 százaléknál, amelyet a kiigazítási folyamat kezdő évében ért volna el a megszorítások nélkül.

Az ismertetés szerint a magyar gazdaság - örökölt gyengeségei ellenére - az 1990-es években gyorsan növekedett, a 2000-es évek elején azonban kihasználatlanul maradt a lehetőség a szerkezeti reformok végrehajtására. A belső fogyasztás hat évig táplálta a növekedést szerkezeti átalakítások nélkül is.

A 2006-2008-as irányváltás nyomán csökkentek a kormányzati kiadások, és meredeken csökkent a költségvetési hiány is. A tájékoztató szerint a GDP-arányos adósságnak a javuló költségvetési helyzet ellenére várható idei emelkedését a hazai össztermék-érték zsugorodása és a forint árfolyamgyengülése okozza. 2010-ben azonban - a növekedés újraindulásával és az államháztartási egyensúlyi helyzet további javulásával - a kormány az adósságráta csökkenésére számít.

Gyurcsány Ferenc londoni látogatása során újságíróknak kijelentette: a magyar gazdaság finanszírozását sem közép-, sem hosszú távon nem fenyegeti veszély, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás nyomán stabil az ország finanszírozási háttere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.