Londoni elemzők: még egy kamatcsökkentésre van mód

A magyarországi infláció az áprilisi lassulás után az idén még jelentősen csökken, de nem lesz számottevően alacsonyabb az MNB célszintjénél, ami a legutóbbi piaci "felfordulással" együtt akadályozhatja az MNB további kamatcsökkentéseit, egy monetáris lazítás azonban még valószínű az idén londoni felzárkózó piaci elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet. Márciusban 5,9 százalékos tizenkét havi áremelkedést mértek. Az előzetesen kérdezett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző házak számítottak az áprilisi lassulásra, jóllehet az elemzők egy része valamivel alacsonyabb éves inflációt jósolt áprilisra. A körkérdésbe bevont kilenc citybeli cég szakértői 5,4-5,7 százalékos prognózisokat adtak; az előrejelzési átlag 5,58 százalék volt.

A keddi adatismertetés után a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői közölték: fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy innentől a magyarországi inflációs ütem folyamatos lassulása várható, egészen a ház által július-augusztusra valószínűsített, tizenkét havi összevetésben mérve 3-3,2 százalékos mélypontig. A cég ezután az év végéig 3,8 százalék körüli szintre gyorsuló tizenkét havi inflációval számol. A legutóbbi időszakban végbement forintgyengülésnek ugyanis jó eséllyel lesz hatása az árszintre, főleg az inflációs kosár üzemanyag-komponensére - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A cég szakértői közölték: nem osztják az MNB azon nézetét, hogy az infláció jövőre jelentősen elmarad a 3 százalékos célszinttől. A JP Morgan éves átlagos inflációs előrejelzése 2011-re 3,2 százalék, csaknem egy százalékponttal magasabb a magyar jegybank prognózisánál.

Jóllehet ez nincs messze a céltól, "nem hisszük, hogy az inflációs kilátás további jelentős pénzügypolitikai enyhítést indokolna" - közölték az adatismertetés utáni kommentárjukban a JP Morgan szakértői.

A ház fenntartja azt a prognózisát, hogy az idén még egy negyed százalékpontos kamatcsökkentés lehetséges az MNB részéről, a legnagyobb valószínűséggel a harmadik negyedévben.

A JP Morgan londoni elemzői szerint rövid távon a magyar jegybank valószínűleg szünetet tart az enyhítési ciklusban, tekintettel az utóbbi időszakban felerősödött piaci volatilitásra.

Christine Li, a Moody's Investors Service hitelminősítő londoni gazdaságelemző és előrejelző szolgálatának - Moody's Economy.com - közgazdásza a keddi inflációs adatismertetés után szintén annak a véleményének adott hangot, hogy még egy további negyed százalékpontos kamatcsökkentés várható az idén. A Moody's közgazdásza ugyancsak azt valószínűsíti, hogy az MNB az idei második félévig kamatcsökkentési szünetet tart a görög adósságválság okozta piaci kilengések miatt.

A szakértő elemzése szerint a 2008 második felében tapasztalt nyersanyagár-zuhanás jelentős negatív bázishatásai mára elenyésztek, a magyar infláció azonban így is lassulni fog a második félévben, amikor a tavalyi áfaemelés már kiesik az indexből. Mindemellett a továbbra is nyomott keresleti környezetben a vállalatok továbbra sem tudják áthárítani a végfogyasztóra költségeik emelkedését.

Christine Li szerint mindazonáltal az éves infláció az idén a célszint felett marad.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.