Londoni elemzők: intervenció jöhet, ha "túlerősödik" a forint

Intervencióhoz folyamodhat a magyar jegybank, ha a forint a következő időszakban "túlerősödik" - jósolták hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők.

 

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlege hétfőn kiadott, a közép-kelet-európai (CEE) jegybanki beavatkozások esélyeit taglaló elemzésében Magyarországról azt írta: tekintettel a magánszektorban kint lévő, nagy mennyiségű devizahitelre, a forinterősödés sok devizaadósnak jól jön. Magyarország azonban a közép-kelet-európai-térség egyik legnyitottabb gazdasága, és a magyar exportőrök "már jóval kevésbé lelkesednek" az erős forintért.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek megítélése szerint a hatóságok is inkább hajlanak ez utóbbi álláspont felé, mivel a 265 forint körüli euróárfolyam "nagyon messze" van attól a szinttől, amely már komolyabb feszültséget teremtene az adósok számára, amely a ház szerint 300 forint körül van. Emellett a gazdasági növekedés szinte egyetlen hajtóereje az export.

Így a külkereskedelemben részes szektorok "abszolút kulcsfontosságúak" a növekedés és a foglakoztatás szempontjából, ráadásul az MNB még stabil 269 forintos euróval is meredek dezinflációt vár 2010-re és a következő évekre.

Mindezek alapján a Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy ha a forint áthelyeződik a 250-260 forintos euróárfolyam-sávba - főleg, ha ez hirtelen történik -, azt "könnyen" nagyobb mértékű kamatcsökkentés, közvetlen devizapiaci beavatkozás "vagy mindkettő" követheti.
Ez utóbbit más nagy londoni házak is valószínűsítik.

A BNP Paribas bankcsoport londoni elemzői - akik szerint a Fidesz kétharmados győzelme újabb lendületet adhat a forinterősödésnek - szintén elképzelhetőnek tartják, hogy az MNB intervenciót hajt végre, ha a következő kamatcsökkentések után sem gyengül a forint.

Vannak ugyanakkor olyan citybeli cégek, amelyek a belátható előrejelzési időtávon belül 260 forint alatti euróárfolyamot jósolnak.

A Goldman Sachs (GS) londoni befektetési részlegének legutóbbi elemzése szerint a Fidesz-kormány el fogja nyerni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatását egy új stabilizációs programhoz, és ez csökkenti majd a magyar befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárakat.

A GS londoni elemzői ennek alapján 3, 6 és 12 havi távlatban most 265, 265 és 255 forintos euróárfolyamot várnak a korábbi előrejelzéseikben szereplő 270, 275 és 275 forintos árfolyamok helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.