Londoni elemzők: lanyha a magyar gazdaság

Az MNB-nek "nem kell aggódnia" az infláció miatt, és jóllehet kamatcsökkentésről egyelőre nem lehet szó, de jelenleg kamatemelés sem szükséges - mondták londoni felzárkózó piaci elemzők a citybeli konszenzusnál valamivel alacsonyabb szeptemberi inflációs adatok keddi ismertetése után.

 

 

Az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban 3,8 százalékra emelkedett az augusztusban mért 3,7 százalékról. Az előzetesen kérdezett nagy londoni befektetési és elemző házak prognózisainak átlaga 3,85 százalék volt, de az előrejelzések között 4,2 százalékos is szerepelt.

A keddi adatismertetés után Neil Shearing, a Capital Economics nevű londoni befektetési tanácsadó csoport vezető felzárkózó piaci közgazdásza azt mondta: a magyar gazdaság növekedése továbbra is "meglehetősen lanyha", a munkapiacon sincs jele érdemi fordulatnak, így a béroldali inflációs nyomás sem erősödik.

Shearing szerint mindez valószínűleg a következő 12-18 hónapban is így marad, és az éves infláció 2011 elején jó eséllyel a 3 százalékos cél közelébe süllyed. Ezért a jegybanknak az infláció miatt "nem kell aggódnia", és jóllehet a kamatcsökkentés jelenleg "valószínűleg nincs napirenden", de ugyanígy kamatemelés sem várható.

A Capital Economics vezető közgazdásza a belátható előrejelzési távlatban nem számít az MNB-alapkamat módosulására.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek keddi kommentárja szerint sem várható az idén MNB-kamatemelés. A cég szakértői szerint ugyanakkor a kamatcsökkentési ciklus folytatása előtt is "meglehetősen magasak az akadályok". Jegybanki enyhítést a JP Morgan citybeli elemzői 265 forint körüli tartós euróárfolyam esetén tudnak elképzelni.

A ház fenntartja azt az előrejelzését, hogy az MNB következő lépése kamatemelés lesz, de a cég londoni elemzői jelenleg ezt is csak 2011 második felére valószínűsítik.

A kedden ismertetett múlt havi inflációs adatsort kommentálva a JP Morgan szakértői kiemelték, hogy az élelmiszerárak a cég által vártnál kisebb hatást gyakoroltak a teljes kosárra számolt inflációra az elmúlt néhány hónapban.

A JP Morgan közölte, hogy a szeptemberi inflációs számok ismeretében az eddigi 4,4 százalékról 4,2 százalékra csökkenti az idei év végi, éves összevetésű inflációra adott előrejelzését. A cég elemzői hozzátették, hogy ha az élelmiszerárak további "lefelé ható meglepetéseket" okoznak, akkor elképzelhető 4 százalék alatti idei év végi infláció is Magyarországon.

A JP Morgan szakértői szerint a cost-push jellegű inflációs tényezők várhatóan jövőre is a jegybanki célszint felett tartják az éves inflációs számokat - a ház 2011 egészére 3,5 százalékos éves átlagos inflációra számít -, de valószínű az is, hogy az áremelkedési ütem jövő nyáron a 3 százalékos cél közelébe lassul.

A cost-push infláció meghatározása a költségoldalról gerjesztett árinflációt jelöli, olyan környezetben, amelyben a keresleti oldali inflációs nyomás nem feltétlenül erősödik.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének feltörekvő piaci szakértői keddi kommentárjukban szintén a vártnál jóval kedvezőbb élelmiszerár-dinamikát emelték ki a szeptemberi inflációs adatsorból.

A ház szerint a múlt havi infláció összességében meglehetősen kedvező a magyar jegybank szempontjából, azzal együtt is, hogy a Morgan Stanley elemzői - elsősorban a mostantól belépő bázishatások miatt - az idei év végéig 4,3 százalékra gyorsuló éves inflációra számítanak.

A cég szakértői felidézik, hogy az MNB augusztusi inflációs jelentésében 283,80 forintos euróárfolyam, valamint hordónként 17.714 forintnak megfelelő átlagos nyersolajár szerepelt 2011-re, a 2012-re jósolt átlagos olajár pedig 18.318 forint volt. A Morgan Stanley szerint azonban a forinterősödés miatt e két kiinduló feltételezés "kedvezőbb lenne, ha a jelentést ma tennék közzé".

Az euró forintárfolyama októberben eddig átlagosan 273 volt, a forintban számolt határidős olajárak pedig 2011-re 17 ezer, 2012-re 17700 körül mozognak, vagyis a forint az augusztusban feltételezettnél jelenleg 4 százalékkal erősebb, a határidős olajárak pedig 3-4 százalékkal gyengébbek - hangsúlyozták a Morgan Stanley londoni elemzői.

A cég szerint önmagában e két tényező elég lenne ahhoz, hogy a magyarországi infláció a célszintre vagy az alá csökkenjen. Más változók kedvezőtlen irányban mozdultak ugyan, de összességében a forint árfolyampályája mindenképpen javította a középtávú magyarországi inflációs kilátásokat - vélekedtek a keddi inflációs adatismertetés után a Morgan Stanley londoni elemzői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.