Londoni dicséret a magyar gazdaságnak

A szerdán közzétett harmadik negyedévi részletes magyar GDP-adatok megerősítik, hogy jelentősen erősödik a magyar gazdaság növekedési lendülete, amely azonban a térség egészéhez hasonlóan továbbra is függ az euróövezet teljesítményétől - közölték a KSH szerdai adatismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

A statisztikai hivatal adatai szerint a hazai össztermék 1,8 százalékkal emelkedett az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői értékelésükben közölték: előrejelzésük szerint a szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített negyedévi összevetésű magyar GDP-növekedés valamelyest lassulni fog a negyedik negyedévben, ám az éves összehasonlítású GDP-növekedés így is jelentősen tovább gyorsul, a ház várakozása alapján 2,8 százalékra, elsősorban a belépő bázishatások miatt.

A JP Morgan londoni elemzői 2013 egészére 1,1 százalékos, 2014-re 2,3 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Szerdai értékelésükben azonban közölték, hogy e prognózisaikra felfelé ható kockázatokat látnak a harmadik negyedévről szóló GDP-adatsor részletei, valamint a negyedik negyedévre szóló gazdasági bizalmi indexek meredek emelkedése alapján. A ház közgazdászai biztatónak nevezték, hogy a beruházási adatok részletes lebontása a magánszektorbeli beruházások erős fellendülését mutatja. A JP Morgan londoni elemzői megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy a beruházásokban változatlanul az államé a főszerep.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászainak értékelése szerint a közép- és délkelet-európai országok szerdán közzétett GDP-adataiból elsősorban az tűnik ki, hogy a térség elsődleges növekedési hajtóereje az exportnövekedés gyorsulása volt, Magyarországon és Romániában azonban ehhez a mezőgazdasági termelés fellendülése is hozzájárult.

E cég elemzői is kiemelték a magyarországi állóeszköz-beruházások értékének 8,2 százalékos éves szintű bővülését, amely a beruházások ötévi pangásának vetett véget.

A Capital Economics szakértői szerint ennek egyik magyarázata a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja lehet, amely olcsó hiteleket tesz hozzáférhetővé a kis- és középvállalati szektornak.

A ház szerint a térség egészét jellemző összkép arra vall, hogy az európai felzárkózó gazdaságokban "mérsékelt ütemű" fellendülés kezdődött, amelynek azonban továbbra is az export a fő hajtóereje, és emiatt a régió változatlanul ki van téve az euróövezet esetleges lassulásának.

Az euróövezet növekedési kilátásaival kapcsolatban más nagy londoni házak nem túl derűlátók.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői éppen szerdán ismertetett, felülvizsgálat új prognózisukban közölték, hogy rontották az euróövezeti gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzésüket, mivel megítélésük szerint szeptember óta az euróövezet növekedési kilátásait terhelő kockázati tényezők közül több is realizálódott. A ház ezek közül kiemelte az euró váratlan erősödését, és azt, hogy az előremutató aktivitási adatok nem jeleznek látható élénkülést a negyedik negyedévre.

Mindezek alapján a Morgan Stanley londoni elemzői közölték, hogy 2014 egészére szóló euróövezeti növekedési előrejelzésüket az eddigi 0,9 százalékról 0,5 százalékra rontották.

Az euróövezeti gazdaság idén tapasztalt eddigi élénküléséről a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő európai főközgazdásza, Jean-Michel Six a cég európai és globális várakozásairól tartott minapi londoni tájékoztatóján azt mondta: abban, hogy a valutaunió kikerült a recesszióból, a tagországok költségvetési politikáinak bizonyos fokú lazítása volt a fő tényező. Az S&P vezető szakértője példaként említette, hogy a francia gazdaság erőteljes második negyedévi teljesítményének egyetlen hajtóereje a közkiadások éves összevetésben számolt 1,7 százalékos emelkedése volt; a hazai kereslet minden más összetevője stagnált vagy visszaesett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.