Londoni elemzők: még egy kis kamatcsökkentést Budapest!

A magyar makrogazdasági környezet újabb jegybanki kamatcsökkentéseket indokol, és továbbra sem kizárt a monetáris enyhítés folytatása a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig - jósolták magyarországi tárgyalásaikat összegző keddi tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői a minap bankok képviselőivel, valamint a monetáris és a költségvetési politika döntéshozóival folytattak tájékozódó megbeszéléseket Budapesten.

Erről összeállított, Londonban kedden ismertetett beszámolójuk szerint úgy tűnik, hogy a magyar elemzők zöme 2,20-2,30 százalékos alapkamaton várja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusának végét, tekintettel arra is, hogy Matolcsy György MNB-elnök nemrégiben Londonban "eltúlzottnak" nevezte a 2,00 százalékos kamatmélyponttal kapcsolatos elemzői várakozásokat.

Matolcsy György ezt mondta egy május végi londoni üzleti rendezvényen, arra a kérdésre, hogy mi a véleménye azokról az elemzői prognózisokról, amelyek szerint a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatódhat az enyhítési ciklus. "Valami kicsi mozgástér még van" - fogalmazott akkor a jegybank elnöke.

A Morgan Stanley londoni közgazdászai a magyarországi tárgyalásaikról ismertetett keddi elemzésükben közölték: továbbra sem látnak okot azon előrejelzésük módosítására, amely szerint az MNB a harmadik negyedév végére akár 2,00 százalékig is csökkentheti alapkamatát. Hozzátették: az óvatosabb kamatvárakozások ellenére a magyarországi megbeszéléseiken leggyakrabban elhangzott vélemény is az volt, hogy az MNB "az elérhető legmélyebb szintre" viszi az irányadó kamatot.

A 2,00 százalékos, vagy ahhoz nagyon közeli MNB-alapkamatig tartó enyhítési ciklus több más nagy londoni ház előrejelzésében is szerepel, különösen azóta, hogy áprilisban és májusban is negatív volt az éves összevetésű magyarországi infláció.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a legutóbbi inflációs adatokat értékelve azt jósolták, hogy az MNB szeptemberre "2,00 százalék körüli" szintig csökkenti, és onnantól hozzávetőleg egy teljes évig nem is módosítja alapkamatát. A ház az MNB első kamatemelését csak 2015 negyedik negyedévére valószínűsíti, amikor a jegybanki reálkamat várhatóan már negatív lesz.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői - akik korábban 2,30 százalékos alapkamaton várták az MNB enyhítési ciklusának végét - legutóbbi felülvizsgált prognózisukban szintén azt valószínűsítették, hogy a magyar jegybank szeptemberre eléri a 2,00 százalékos kamatszintet. A ház elemzői szerint megvan az esélye annak is, hogy az MNB a 2,00 százalékos alapkamaton sem fejezi be a kamatcsökkentéseket.

Budapesti tárgyalásaikról szóló keddi elemzésükben a Morgan Stanley londoni elemzői közölték, hogy 2015 végére 3,00 százalékig visszaemelkedő MNB-alapkamattal számolnak. Hozzátették azonban, hogy az MNB jövő évi kamatprofiljáról szóló előrejelzésüket az ideinél "kisebb meggyőződéssel" tartják érvényben, azért, mert a jelenlegi összetételű monetáris tanácsnak még nem volt alkalma bemutatni, hogy a kamatciklus megfordulásának idején hogyan viselkedik.

A cég elemzői szerint a 3,00 százalékig visszaemelkedő MNB-alapkamatra adott prognózisukra valószínűleg lefelé mutató kockázatok hatnak.

A ház szakértői közölték: budapesti tárgyalópartnereik részéről "bizonyos mértékű frusztráltságot" érzékeltek amiatt, hogy a hitelminősítők vonakodnak Magyarország felminősítésétől. A Morgan Stanley elemzőivel tárgyaló magyar illetékesek a cég keddi beszámolója szerint hangsúlyozták, hogy a magyar gazdaság alapmutatói most sokkal jobbak, mint 2010-ben, amikor a magyar szuverén adósságra még befektetési ajánlású besorolások voltak érvényben.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő jelenleg a befektetési sáv alatti kategóriában tartja a magyar adósosztályzatokat. A Standard & Poor's listáján a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P-nél két fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv aljától.

A Moody's Investors Service hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

A Moody's magyar osztályzati kilátása negatív, a másik két hitelminősítőé stabil. Keddi elemzésükben a Morgan Stanley londoni szakértői közölték: látnak esélyt arra, hogy a hitelminősítők az idei év végéig legalább a magyar adósbesorolások kilátását javítani fogják.

Ugyanezt jósolták nemrég a JP Morgan londoni elemzői. A ház véleménye szerint a hitelminősítők "még nem ismerték el teljesen" a magyar gazdaság "meglepő" növekedési dinamikáját és külső sebezhetőségének mérséklődését, de valószínű, hogy az idén pozitív minősítési lépésekkel - legalább az osztályzati kilátások javításával - ezt megteszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.