Londonból jön pénzespostás az OTP-hez

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) piaci feltételek mellett 200 millió euró alárendelt kölcsöntőkét nyújt az OTP Banknak, további 20 millió eurót pedig OTP-sajátrészvény vásárlásra fordít. A tőkejuttatás nem volt meglepetés, régóta folytak róla a tárgyalások.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) piaci feltételek mellett 200 millió euró alárendelt kölcsöntőkét nyújt az OTP Banknak, további 20 millió eurót pedig OTP-sajátrészvény vásárlásra fordít. A Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett OTP-közlemény szerint az alárendelt kölcsöntőke lehívásához hat hónap áll rendelkezésre.

OTP:csökken a mérlegfőösszeg, igaz jobb helyzetbe kerülnek a devizaadósok
OTP:alulnézetben

Az EBRD-től származó tőkejuttatás segítséget nyújt az OTP Banknak abban, hogy mérsékelje a recesszió hatását és erősítse piaci pozícióját a jelenlegi, kihívásokkal teli környezetben Magyarországon, továbbá a régió azon országaiban, ahol leányvállalatai révén jelen van - áll a közleményben.

Az MTI idézi Reiniger Pétert, az EBRD üzleti csoportjának igazgatóját, aki szerint "a régió egyik meghatározó bankjával kötött hitel-megállapodással az EBRD mintegy demonstrálja a reálgazdaság számára nyújtott támogatását. Ez a tranzakció tovább erősíti az OTP Bank kapitalizációját és hozzájárul Magyarország és a régió bankszektora iránti bizalom szintjének emeléséhez".

Andor László igazgató, aki Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Horvátországot képviseli a bank döntéshozó testületében, a Népszabadságnak adott májusi interjújában kifejtette, hogy tárgyalak magyar pénzintézetekkel, s amennyiben igénylik, segítik őket friss forráshoz jutni.

"Amióta múlt év októberében az OTP, illetve a forint elleni spekulatív roham lezajlott, az IMF-fel és az Európai Unióval együtt az EBRD is intenzív megbeszéléseket folytatott annak feltérképezésére, miben és hogyan lehet segíteni. Kevés olyan bankcsoport van a régióban, amelynek a központja is itt található, és ezek közül messze kiemelkedik az OTP. Miután régi partneréről van szó, az EBRD kutya kötelességének érzi, hogy szükség esetén kiálljon mellette. Az a tény pedig, hogy a projekt paramétereiről elhúzódó tárgyalásokat lehetett folytatni, éppen azt igazolja: messze nem "sürgősségi ellátásról" volt szó." - mondta lapunknak az EBRD-igazgató.

Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese közölte, "ez a megállapodás a közös érdekek megnyilvánulása. Az OTP erősítheti hitelezési aktivitását Magyarországon és a bankcsoport egészében, miközben az EBRD demonstrálja a régió iránti elkötelezettségét".

A befektetés része az EBRD, a Világbank Csoport és az Európai Befektetési Bank (EIB) közös felajánlásának, hogy több mint 24,5 milliárd eurót biztosítanak támogatás formájában a régió bankszektorának, elősegítve a globális válság által érintett vállalatok, üzleti területek hitelezését.

A közlemény szerint az OTP Bank a legnagyobb univerzális pénzügyi szolgáltató Magyarországon és a legnagyobb független bankcsoport Közép-Európában. Csaknem 12 millió ügyfelet szolgál ki kilenc országban. Az EBRD már e

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.