Londonból is további kamatcsökkentést várnak

Londoni elemzők szerint további alapkamat-csökkentés következhet. A monetáris tanács indoklásának újabb, óvatosságra utaló kitételei szerintük csak a befektetői figyelem elterelésére szolgálnak.

Londoni elemzők értelmezése szerint a vártnál agresszívabb, 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentés fő üzenete a piac számára az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) még nem aggasztja a forintárfolyam. Ez valamelyes további monetáris enyhítés lehetőségére vall.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető elemzője a monetáris tanács keddi kamatdöntését és az utána kiadott közleményt értékelve azt jósolta, hogy ha a forint nem gyengül tovább, az MNB még egy 0,10-0,20 százalékpont közötti kamatcsökkentést végrehajt a jelenlegi enyhítési ciklusban.

Jackson közölte: szerinte a monetáris tanács "a befektetők figyelmét próbálta elterelni", és az újabb forinteladási hullámot igyekezett elkerülni a kamatdöntés utáni kommüniké azon, újonnan beillesztett kitételével, amely felhívja a figyelmet a folyómérleg-egyenleg többletére, és más feltörekvő piacokénál alapvetően erősebbnek nevezi a magyar gazdaság helyzetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.