Londonban értékelik Matolcsy tegnapi szavait

Londoni elemzők fontos fordulatnak tartják Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnapi hiánytartással kapcsolatos nyilatkozatát, de a kormány elmúlt hónapokban leírt fordulatai miatt egyelőre csínján bánnak vele.

"Fontos fordulat" történt a magyar költségvetési kommunikációban azzal, hogy a kormány bejelentette elkötelezettségét a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti jövő évi államháztartási hiánycél mellett  - vélekedtek csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Ugyanakkor az elmúlt hónapokban "fordult néhányat" a kormány költségvetési retorikája, így egyelőre az új hozzáállást óvatosan kezelik.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport, a Barclays Capital befektetőknek Londonban kiadott átfogó elemzésében felidézte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előző napi bejelentését arról, hogy Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez.

A Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői szerint "ha ez igaz", az "fontos fordulat" a kormány hozzáállásában, mivel a magyar kormány eddig olyan jelzéseket adott, hogy a növekedés ösztönzése végett a jövő évi hiánycél "puhítására" törekszik.

A ház szerint ugyanakkor a bejelentés hitelességének alátámasztására további olyan, "lehetőleg Orbán Viktor miniszterelnök részéről elhangzó" nyilatkozatokra lenne szükség, amelyek "egybecsengenek a Matolcsy által közvetített üzenettel".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.