Londonban egy évre közel 3000 dollár egy négyzetméter iroda

A londoni West End változatlanul a világ legdrágább irodapiaca, Ázsia továbbra is domináns a piac felső árkategóriájában– írja CBRE kutatásából. Az anyagból kiderül, hogy a leggyorsabban növekvő bérleti díjak az amerikai kontinensen találhatók, ahol az ingatlanpiaci körülmények tovább javulnak.

A CBRE jelentésében a londoni West End szerepel első helyen mint legköltségesebb piac, ahol az éves irodabérleti költség 2949 dollár/négyzetméterenként. A második Hongkong, ahol az éves díj 2698 dollár, majd Peking két városnegyede 2129 és 2039 dollárral következik, végezetül Moszkva 1777 dollárral. Az első osztályú irodák bérleti költségének változása tükrözi, hogy a világgazdasági helyzet fokozatosan javul. Globálisan az árak évről évre 2,5 százalékkal emelkednek, kiemelkedő az amerikai kontinens (több mint 4,1 százalékkal), és az ázsiai és csendes-óceáni térség (több mint 2,8 százalékkal). Ezalatt az EMEA-térség (Európa, Közel-Kelet és Afrika) lényegében stagnál, 0,3 százalékos éves növekedéssel.

Várakozásaink szerint a világgazdasági helyzet javulása folytatódik, ami rövid távon az elérhető területek további csökkenését okozza – nyilatkozta Richard Barkham, a CRBE vezető közgazdásza. Így az bérlet díjak folytatódó emelkedésére számítunk, amely a bérlők alkupozícióját tovább korlátozza. A döntések során a méret és helyszín mellett egyre inkább előtérbe kerül technológiai felszereltség.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.