Lökhárítógyárat épít Győrben a Rehau

A Győrött készülő Audi-modellek s a Pozsonyban összeszerelt Q7-es márkák első és hátsó lökhárítóit gyártja a német Rehau 41. vállalata, melynek alapkövét csütörtökön tették le a kisalföldi megyeszékhelyen.

Az Audi után érkezett Győrbe az ötven országban 170 telephelyen működő családi vállalkozás, az összesen 15 ezer embert foglalkoztató német Rehau. A társaság építészeti, infrastrukturális, energetikai és technológiai szempontból is legkorszerűbb, 26 ezer négyzetméteres üzemének csütörtökön rakták le az alapkövét.

Markus Grundmann, a cég ügyvezető igazgatója utalt rá: az építő- és bútoriparban Magyarországon már két évtizede jelen van a Rehau, de az Audinak eddig Németországból szállította a fényezett lökhárítókat. Kölcsönös előnyökkel és üzembiztonsággal jár, hogy a 60 millió eurós beruházást az autrógyár közelében telepítik le. Ezentúl majd innen szállítják a lökhárítókat a Győrött készülő TT sporautókhoz s az A3-as limuzinhoz, melyet egyelőre nem mutatott be a nagyközönségnek az Audi, de a kiszivárgott hírek szerint kategóriájának egyik csúcsmodellje lesz, elektronikai felszereltsége pedig kiemelkedően magas.

Megkérdeztük Thomas Faustmannt, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatóját, szeretné-e, ha a Rehauhoz hasonlóan több külföldi vállalat is letelepedne Győrben. Faustmann határozott igennel válaszolt, s hozzátette, hogy a Győrben megvalósuló logisztikai park – amelyről nemrég született döntés – is jelentős lépés a beszállítókkal való még szorosabb együttműködés érdekében. Az ügyvezető hangsúlyozta: a termelő, legújabb tecnológiát használó világcégek letelepedése azért is fontos Magyarországnak, mert őket követik a kisebb, ám jelentős partnercégek.

Markus Grundmann érdeklődésünkre elmondta: az első ütemben kétszáz munkatársat foglalkoztat Győrben a Rehau, de a mostani beruházás során már a további, tervezett fejlesztés teljes infrastruktúráját is kiépítik. A gyártócsarnok 5 hónap alatt készül el, kvitelezője a Strabag. 

Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere azt hangsúlyozta: Győr kedvező földrajzi fekvése ma már önmagában kevés ahhoz, hogy megtalálja a külföldi tőke. A már ott működő világcégek másokkal megosztott tapasztalatai melett az a vonzó a befektetők számára, hogy a város teljesen átalakította szakképzési rendszerét, s tekintélyes ösztöndíjat nyújt a hiányszakmákat tanulóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.