Logisztika célkeresztben

Logisztikai "bezzegországot" csinálna Magyarországból a kormány. Az ágazat hazai fejlesztéseit az Európai Unió 73,5 milliárd forinttal támogatja.

A 2009-2013. évi logisztikai akcióterv célja, hogy 2013-ra Magyarország a közép-kelet-európai térség meghatározó logisztikai szolgáltató központjává váljon - mondta Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) versenyképességért felelős szakállamtitkára szerdán egy háttérbeszélgetésen. Elhangzott, hogy 2007-2013. között Magyarországon hazai és uniós forrásból 73,5 milliárd forint áll rendelkezésre logisztikai fejlesztésre.

A szakállamtitkár utalt arra, hogy Magyarország az európai országok között jelenleg is a harmadik helyen áll Belgium és Hollandia után a logisztikai központok létrehozási feltételeinek rangsorában. Az akcióterv várható hatása, hogy 2013-ra a nyugat-európai szintre emelkedjen a magyar logisztikai ágazat GDP-hez való hozzájárulása, amely Nyugat-Európában jelenleg 6-6,5 százalék, Magyarországon pedig 5 százalék.

A háttérbeszélgetésen Mester Zoltán elmondta, hogy 2007-2013. között a logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztésére a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) 28,4 milliárd forint, a Közép-Magyarországi Operatív Programban (KMOP) 1,86 milliárd forint áll rendelkezésre. A Közlekedési Operatív Programban (KÖZOP) a logisztikát közvetlenül érintő közlekedési infrastruktúra fejlesztésre 1,9 milliárd forintot fordítanak, a hazai költségvetésben pedig 2,98 milliárd forinttal támogatják a kamionok vasútra terelését, a Ro-La forgalmat 2008-2011. között. A logisztikai fejlesztések között említette az államtitkár a 37,869 milliárd forint kerettel rendelkező záhonyi térség komplex gazdaságfejlesztési programját.

A szakállamtitkár kitért arra, hogy logisztikai országmarketinggel a Magyarországra történő külföldi logisztikai beruházásokat is ösztönözni kívánják. De utalt arra is, hogy a logisztikai akciótervben megfogalmazott intézkedések több tárcát is érintenek. Példaként említette a közúti úthasználati díjstruktúra korszerűsítését megalapozó középtávú díjstratégia kialakítását, az egyablakos vámügyintézés megteremtését, a logisztikai szakemberek képzését.

Az NFGM adatai szerint Magyarországon mintegy 30 ezer logisztikai vállalkozás van, 99 százalékuk kisvállalkozás, az ágazatban 160 ezer munkavállaló dolgozik. A logisztikai vállalkozások 2007-ben 2.626 milliárd forint árbevételt értek el. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.