Lóexport Kínába

Exportcikk lesz a magyar ló. A tenyész- és versenylovakat a kínaiaknak már sikerült eladni.

Csaknem egy éves előkészítést követően, február elején megkezdődhet a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába - írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium. A kilenc kiválasztott ló Magyarországon és Kínában is szigorú karanténban tölt egy-egy hónapot, mielőtt új gazdáikhoz kerülnek.

A kínai hatóság szakemberei először tavaly januárban látogattak először Magyarországra az élőállat-export lehetőségeinek feltárása érdekében, novemberben pedig már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzéseket végezte hazánkban egy kínai hatósági állatorvos. A szakember másfél hónapos itt tartózkodása alatt többek között részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon, valamint a laboreredmények kiértékelésében.

A szállításra kiválasztott három mén és hat kanca jelenleg a kínai hatóság által megjelölt karantén helyszínén, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar egyik telepének elkülönített istállójában tartózkodik.

Az elkülönítés január végéig tart, ezt követően a lovaknak a Kínába való megérkezés után is egy hónapot karanténban kell tölteniük és ismét át kell esniük a szükséges vizsgálatokon. Az állatokat előreláthatólag március 1-jén adják át új tulajdonosaiknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.